Унапређење културне сарадње са Кувајтом

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и заменик министра спољних послова Државе Кувајт Халид Сулејман ел Џарала потписали су Програм сарадње у области културе између двеју влада за период од 2017. до 2019. године.

Вукосављевић је истакао да је тај програм део низа споразума које Влада Србије и Министарство културе потписују са земљама света у циљу обогаћивања културне размене, садржаја и програма, који води бољем упознавању, чвршћем везивању и пријатељству држава и народа.

Министар је рекао да, на првом месту, планирају оснаживање сарадње институција Кувајта и Србије, размену програма поглавито из области заштите културног наслеђа, а затим и у области традиционалних уметности, с обзиром на то да се и Кувајт и Србија имају чиме поносити.

"Верујемо да ће овај програм допринети да наша сарадња буде још јача и да ће то допринети оснаживању добрих односа двеју земаља. Верујем да ће грађани Кувајта и Србије имати прилику да се у наредне две године упознају са традицијом, богатим културним наслеђем и савременим стваралаштвом два народа и двеју култура", истакао је Вукосављевић.

Ел Џарала је изразио наду да ће посета делегације Кувајта и потписавање Програма сарадње у области културе дати додатни подстицај билатералним односима Србије и Кувајта и омогућити кроз организовање сајмова и форуме културну размену два народа.

Заменик министра спољних послова Кувајта рекао је да ће њихово Национално веће за област културе кроз данас потписан програм моћи да успостави чвршћу сарадњу са српским институцијама, посебно у области заштите културног наслеђа.

"Очекујемо да ће се наша културна размена обогатити и да ће овај програм бити одлучујући фактор у развоју односа у области културе. Очекујемо и да ће захваљујући овој посети и споразуму ојачати укупни односи између наших земаља", рекао је Ел Џарала.

Програм, који су потписали Вукосављевић и Ел Џарала, предвиђа сарадњу музеја и галерија и размену искуства у области културног наслеђа, размену уметничких изложби и артефаката, размену искустава у области чувања, конзервације и рестаурације покретног и непокретног, као и очување нематеријалног културног наслеђа.

Предвиђена је и сарадња у области издаваштва, штампања и превођења књижевних и историјских дела, размена посета и учешће на међународним сајмовима књига, подстицање размене информација и публикација између Народне библиотеке Србије и Кувајтске националне библиотеке, као и размена стручњака, учешће на филмским и позоришним фестивалима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво