Јанковићева: За недељу дана убијене две жене

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је апеловала на пуну примену новог Закона о спречавању насиља у породици упозоравајући да су за нешто више од недељу дана у Србији у партнерском и породичном насиљу убијене две жене.

Бранкица Јанковић је навела да је прва убијена у Неготину, а друга у Бачкој Паланци, док су у Белој Цркви тешко повређене жена и ћерка које су већ биле склоњене у сигурну кућу.

Повереница је на конференцији "Злоупотреба ватреног оружја и родно засновано насиље" који је организовао Центар за истраживање јавних политика указала да су се сви ови трагични случајеви догодили на улици и наочиглед пролазника, наводи се у саопштењу.

"Због поменутих трагичних догађаја, морам, нажалост, да и на овом скупу апелујем на пуну примену новог Закона о спречавању насиља у породици који је ступио на снагу почетком месеца. У исто време, од кључне важности је ефикасно поступање свих органа у ланцу заштите, али и њихова правовремена реакција, јер не смемо дозволити жртве због пропуста у систему", истакла је Јанковићева.

Нагласила је важност укључивања већег броја мушкараца у теме које се односе на родно засновано насиље, али и интегрисање родне перспективе и проблема о коме говоримо, у одређене аспекте Стратегије културног развоја Србије.

Извршна директорка Центра Тања Јакоби је истакла неопходност превенције злоупотребе оружја за спречавање убистава жена у случајевима родно заснованог насиља, док је Данијела Спасић представила резултате истраживања.

На конференцији су, поред осталих, учествовали и народна посланица Гордана Чомић, помоћник начелника Управе за управне послове МУП-а Србије Миљко Симовић, специјални саветник за мере изградње поверења и безбедности у Мисији ОЕБС-а Владимир Биланџић и Драган Обрадовић из Националне асоцијације за оружје Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво