Вишеградске стазе у част Иве Андрића 40. пут

Вишеград је ових дана у знаку Ива Андрића који је ту провео своје детињство. Четрдесета манифестација културе Вишеградска стаза, као и досадашње, посвећена је имену и делу нашег нобеловца, а у његову част су и бројна догађања у Андрићграду.

Вишеград, на Дрини ћуприја, велики писац, Андрићград, историја и уметност – сусрели су се на Видовдан на Андрићевој вишеградској стази.

"На почетку свих стаза и путева у основи саме мисли о њима стоји оштро и неизбрисиво урезана стаза којом сам први пут слободно проходао" – овако је о вишеградској стази свог детињства из које су проистекле све друге стазе и путеви у његовом животу писао Иво Андрић.

Андрићу у част, четири деценије одржавају се Вишеградске стазе. На отварању јубиларних, беседило се о хроници једне реке као нашем балканском родослову.

"Као у књигама које су досегле немерљиве висине и књига 'На Дрини ћуприја' извила се далеко изван нас и потекла широм света, све до мудраца у Стокхолму који су хвалоспевом потписали одлуку да је то те 1961. године најбоља књига, најзначајнија и највреднија књига написана на овом свету", рекао је академик Душан Ковачевић.

Емир Кустурица, градитељ Андрићграда, каже да за то има потврду.

"За то имам и потврду једног немчког, односно аустријског писца који ми је неки дан на једну стару тему, да ли је Иво Андрић већи од Гетеа рекао да можда није од Гетеа али да од Томаса Мана сигурно јесте", рекао је Кустурица.

Шест година од почетка градње у Андрићграду је и градска кућа и управа општине Вишеград.

"Мислим да чак и они који су делом били против пресељења, да су сада када су видели каква је то градска кућа и та нова зграда, да су променили своје мишљење", каже начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

Крај Дрине, с погледом на Камени мост је бронзани неимар ћуприје, дечак Бајо из Соколовића, потоњи велики везир Мехмед паша.

"Пет стотина Видовдана је прескочио док се вратио тамо одакле је кренуо – да докаже да се од завичаја и свог народа нико никада није заувек раздвојио", рекао је академик Матија Бећковић.

У знаку уметности је и други сајам књига на трговима Андрићграда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво