Универзитет у Новом Саду обележио 57 година од оснивања

Централном свечаношћу којој су присуствовале бројне званице, а на којој су промовисани почасни доктор наука и професор емеритус Универзитета у Новом Саду, овај универзитет обележио је 57 година од оснивања.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уочи почетка свечаности новинарима је рекао да ће Покрајинска Влада наставити да помаже Новосадском Универзитету, пре свега због традиције и квалитета који даје.

"Тај квалитет се огледа и кроз рад професора, доцената, асистената, великог броја запослених и кроз прегнуће студената, којих има близу 50.000 и који заједно чине један велики квалитет, у сваком смислу, посебно у развојном, када је Војводина у питању", истакао је Мировић.

У овој години, каже, Покрајинска влада је повећала средства, пре свега за директне трошкове факултета.

"Тиме смо растеретили цео новосадски Универзитет за развојне пројекте, пројекте који имају приоритет када је реч о научној заједници, а истовремено ушли смо и у велике инвестиције, Научно-технолошки парк, изградњу зграде Института БиоСенс и друге, које ће значити подизање квалитета и укупног значаја који има наш Универзитет", навео је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је Нови Сад поносан на то што има један од најбољих Универзитета у свету који стално помера границе успеха.

"За само годину дана Универзитет се нашао на три велике светске ранг листе, а заједно са њим Нови Сад се нашао у друштву најбољих туристичких дестинација, и понео две титуле – Европска престоница културе 2021 и Омладинска престоница Европе 2019", рекао је Вучевић.

По његовим речима, много је успеха проистекло из те синергије, па је и Истраживачко развојни центар немачке компаније Континентал изабрао баш Нови Сад зато што има овакав Универзитет.

"Град сарађује са Универзитетом на бројним пројектима као што су уређење постојећег и изградња новог универзитетског кампуса, изградња Научно технолошког парка и наставићемо да будемо партнери и пријатељи", казао је градоначелник Новог Сада.

Ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић подсетио је да је Универзитет основан након што је Народна Скупштина Републике Србије 28. јуна 1960. године донела закон о његовом оснивању.

"Ми тај дан обележавамо као дан оснивања наше институције, која обједињује 14 факултета и два научно истраживачка института у четири универзитетска града, у Новом Саду, Сомбору, Суботици и Зрењанину", рекао је Николић и подсетио да корени Универзитета сежу до 1739. године када је основан Висерионов колегијум у Новом Саду.

По његовим речима, Универзитет у Новом Саду је у протеклих годину дана добио запажено место на водећим светским ранг листама.

"Ово је прилика да саопштим да нам је данас, на Дан Универзитета, саопштено да се Универзитет нашао на 121. месту на једној чувеној QS листи, која покрива Европу и читаву Азију", истакао је Николић.

Обележавање годишњице Универзитета одвија се од 27. до 29. јуна у оквиру манифестације "Академски дани Универзитета у Новом Саду".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво