Приватним тужбама до правде у случају "Анастазија дејт"

Више од стотину девојака широм Војводине биле су жртве преваре. Прихватиле су да се сликају за наводну кампању која би промовисала њихове градове, а фотографије и лични подаци су им се нашли на међународном сајту за упознавање "Анастазија дејт". На то је јавност упозорила Фондација "Тијана Јурић". Ако желе правду, закон каже да морају саме да поднесу тужбу.

Двадесетдвогодишња Зрењанинка се пријавила на кастинг, али је, срећом, закаснила. За фотографисање је требало да добије ваучере за куповину у парфимеријама. И не само то.

"Друго што је мени било веома битно је, јер бих желела да се бавим моделингом, јесте то што су они мени обећали да ће на тај кастинг да дођу шминкери из Њујорка и из Москве који ће све нас које, наводно, одаберу у ужи круг, да поведу са собом након неког времена како бисмо радиле за њих иностране кампање", каже А. П.

То је упалило аларм у Фондацији "Тијане Јурић". Успели су, кажу, да спрече објављивање фотографија неких Зрењанинки. Тада су и открили да су и Суботичанке изманипулисане.

"Више од 80 наших суграђанки, мојих суграђанки из Суботице, нашло се на том сајту, и оно што могу да кажем - ниједна од њих није знала да се тамо налази", истиче Игор Јурић из Фондације "Тијана Јурић".

За фотографисање су добиле до 2.000 динара. Личну карту су им, кажу, тражили под изговором да провере да ли су пунолетне или да оправдају исплату хонорара. После обелодањивања овог случаја, фотографије и лични подаци девојака су уклоњени са сајта за упознавање. Тамо више нема профила ниједне девојке из Зрењанина или Суботице.

"Многи млади људи желе данас заиста и жуде за неким бољим животом и неким лакшим животим и ја то потпуно разумем, не желим да их кривим и окривљујем било кога или породицу, каже Игор Јурић. "Треба бити много опрезнији и свестан да у Србији постоји много људи који желе да се окористе", додаје Јурић.

Из организације која штити жртве трговине људима савет - пре него што прихватите пословну понуду, добро проверите ко вам је нуди. Ако не можете сами, они ће то за вас урадити бесплатно.

Катарина Ивановић из "Астре" наводи да је често реч о новчаним преварама којима су грађани изложени. "Те понуде се крећу од новчаних превара, експлоатације или чак трговине људима као облика експлоатације и врбовање пословним понудама", упозорава Ивановићева.

За неовлашћено објављивање и приказивање фотографија и снимака Кривични закоником запрећена је новчана казна или затвор до две године. До годину дана затвора предвиђено је за оне који неовлашћено прикупљају личне податаке. Али све то, ако се поднесе приватна тужба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи