Лако до посла за натпросечне?!

На друштвеним мрежама неколико дана кружи оглас једне компаније. Он би, вероватно, занимао само заинтересоване за позицију консултанта у тој фирми, да није необичних услова за које надлежни кажу да су дискриминаторски.

Да бисте могли да конкуришете за тај посао, потребне су вам само две ствари: натпросечна интелигенција и манекенски изглед! Компанија која је оглас поставила у њему не види ништа спорно: другачији су, кажу, јер нису склони хипокризији.

"Имамо право да тражимо профил кандидата за који поуздано знамо да ће успети. То су вредности на које из искуства можемо да се ослонимо и у име компаније и у име корисника наших производа, а све у интересу очувања људског здравља. Ми не продајемо шерпе, ми промовишемо животни стил", наводи се у делу саопштења компаније "Цептер".

Стил оних који огласе шаљу у етар јесте да поштују Закон о оглашавању, а он не дозвољава да се кандидати за посао деле по вери, полу, изгледу, старости...

"Ми имамо цео тим људи који се бави администрацијом огласа. Они често, када дође до таквих ствари, позивају послодавце и наводе им да имају грешку у огласу, упућују их да исправе оглас. Имају чак право да не објаве оглас", каже Милош Турински из "Послова Инфостуд".

Повереница за равноправност недавно је свим компанијама упутила Кодекс: ту су смернице које ваља пратити јер воде до антидискриминаторске политике. Слично упутство добили су портали и сајтови који оглашавају огласе.

"У овом случају, уколико је тачно све оно што смо ми имали прилике да видимо у новинама, то представља типичан дискриминаторски оглас. Не може се захтевати да наша лична својства буду део огласа за посао, осим у случају да нека од тих личних својстава нису од одлучујућег значаја за обављање тог посла", рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Они који се суоче са дискриминаторским захтевима могу да се жале повреници. Забрањује их и Закон о раду, онима који га крше на врата би могла да закуца Инспекција рада. 

Најновији случај дискриминације забележен је у Чешкој. Једна нуклеарна електрана одржала је надметање у бикинију: победници је обећано стажирање у електрани.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво