Инцидент на протесту малинара у Ариљу

На протестном скупу у Ариљу, који је организовала асоцијација "Малинари Србије", поновљени су захтеви да се држава укључи у проблеме и, како малинари тврде, спречи монопол на тржишту. Краткотрајан инцидент обележио је протест, када су човека изгурали из масе. Реаговала је и полиција, јавља дописник РТС-а.

Малинари поручују да не одустају од захтеване цене од 1,83 евра по килограму, иако је аконтна цена почела да расте са досадашњих 120 динара. 

Председник Асоцијације малинара Добривоје Радовић рекао је да је у Ариљу проблем потписивања уговора са хладњачарима и да малинаре неће претворити у политичаре, као и да очекује од председника државе да реши проблем.

"Очекујемо цену од 1,83 евра. Мачва је данас продавала малину по цени од 120 динара. Ако се не буде постигао договор до 3. јула, да цена малине буде 1,83 евра, 7. јула биће све блокирано у Србији", рекао је Радојевић. 

Међу данашњим произвођачима који су присуствовали протесту било је малинара из Ужица и Бајине Баште, који су дошли како би пружили подршку.

Представници малинара су са импровизоване бине подсетили да је Србија извезла 90.000 тона малине прошле године, а увезла малину из 25 држава.

Иначе, просечна цена малине прошле године је била 313 динара.

До сада су на бини говорили бројни произвођачи из околине Ариља, Ивањице, међу њима је била и једна жена из Ужица, која је истакла да ће напустити Србију и отићи за Русију, јер овде не види бољи живот.

Председник ариљског удружења "Виламет спас" Драган Богдановић истакао је да малинари траже подршку државе и да ће се за своја права борити и наредних дана.

Малинар из Пожеге Ацо Ђерић рекао је да млади неће више ући у малине. Очекивање свих заједно је да власт помогне.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво