Какве су шансе за исплату пензија Србима из Хрватске

Међу многим нерешеним питањима из ратова деведесетих, једно се опет актуелизује – проблем неисплаћених пензија Србима из Хрватске од 1991. до 1996. године. Њих 50.000 потражује, према неким рачуницама, око милијарду евра. Откако се Међународна организација рада огласила ставом да Хрватска не крши конвенције те организације, шансе за исплату су додатно смањене.

Забринутост у матичном удружењу. Срби пензионери из Хрватске годинама се боре за исплату пензија изосталих током рата. Зато су се пре три године за мишљење обратили Међународној организацији рада. Затим је то учинила и држава Хрватска. Недавно се такозвана ИЛО, која треба да штити права радника и запослених, огласила да Хрватска не крши правила.

"Стечена права с насловом пензија и пензионог права као имовинског права не могу бити анулирана једном одлуком Међународне организације рада. Ми сматрамо да то треба дигнути на међународни ниво", каже Јово Каблар из Удружења Срба пензионера из Хрватске.

Око 50.000 људи, којима Хрватска дугује у просеку 81 пензију од око 200 евра, тешко ће до тог новца, оцењује "Веритас".

"Пред судовима, ни домаћим ни овим европским, не може се остварити, не могу се добити те неисплаћене пензије. Могуће је да се изврши притисак на Хрватску да она промени своје законе", каже Саво Штрбац из "Веритаса".

Још кад су се пре неколико година Срби пензионери обратили Европском суду за људска права, Хрватска се позвала на застарелост и на већ испаћен новац из такозваног крајишког парафонда.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да то нису биле пензије, већ да је била у питању социјална помоћ.

"И наравно да нису биле у висини зарађених пензија, већ онолико колико је у то време могло да се да осигураницима", каже Вулин.

Да став још једне организације у корист Хрватске отежава ситуацију Србима који потражују пензије, оцењују и тамошњи представници Срба.

"Нећемо стати код тога јер мислимо да су ти људи оштећени, то је облик власништва као што се то каже и у Уговору о сукцесији", каже Милорад Пуповац, председник Српског народног већа. 

"Немамо право да одустанемо од тога, према нашим проценама, дуг Хрватске према пензионерима којима није исплаћивала пензије, долази и до милијарде евра", каже Вулин.

Осим због пензија, више од две деценије многи Срби пред хрватским судовима воде спорове и због имовине вредне око 35 милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи