Новинарска удружења се надају учешћу у изради медијске стратегије

Удружења новинара у Србији очекују и надају се активном учешћу у дефинисању нове медијске стратегије, чију је израду и завршетак до краја године најавио министар за културу и информисање Владан Вукосављевић.

Председници Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Удружења новинара Србије (УНС) - Славиша Лекић и Владимир Радомировић, очекују да се формира радна група за израду медијске стратегије, али имају различите предлоге и очекивања о томе ко би требало да их представља.

Лекић је у изјави за агенцију Бета навео да НУНС нема сазнања о томе шта је ново с Медијском стратегијом.

"На последњем састанку с државним секретаром за информисање Нином Брајовићем договорено је да Медијска коалиција предложи свог кандидата за Радну групу која би радила на том стратешком документу. Већина чланица неформалне Медијске коалиције одлучила је да предложи Тамару Скрожу, док је УНС, једини, не неочекивано, предложио Љиљу Смајловић коју је, у пар наврата кандидовао и сам Брајовић", навео је Лекић.

Подсетио је да је више пута нагласио да није спорна Љиљана Смајловић као медијски зналац, већ је, напротив, споран начин на који државни апарат одлучује ко ће представљати професионалце у том стручном телу.

"Уколико се Министарство одлучи за свог и кандидата УНС-а, већина медијских удружења и организација остаје без свог члана у радној групи и у том случају ћемо прибећи алтернативним решењима која су већ дефинисана. Лично, без и мало оптимизма, чекам да се огласи надлежно министарства и саопшти састав радне групе. По неформалним изворима, то би могло да уследи до краја месеца", навео је Лекић.

С друге стране, Радомировић из УНС очекује избор Љиљане Смајловић за чланицу радне групе, а потом и рад на циљевима и проблемима.

Он је у изјави агенцији Бета рекао да ће за Удружење новинара Србије фокус бити на томе да се омогући опстанак локалних медија издвајањем два одсто годишњег локалног буџета за њихово пројектно финансирање.

УНС ће инсистирати и на томе да се реше питања у вези с власништвом медија, пре свега Политике, Вечерњих новости и Танјуга.

Један од приоритета, сматра Радомировић, треба да буде и социјални положај новинара и њихова адекватна правна заштита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво