Вучић на обележавању Видовдана у Крушевцу

Поводом обележавања 628 година од Косовске битке председник Србије Александар Вучић ће сутра посетити Крушевац где ће са делегацијом учествовати у церемонији полагања венаца и одавања државних и војних почасти.

Државна церемонија биће одржана код Споменика косовским јунацима у центру Крушевца, најављено је у саопштењу.

Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару, на Газиместану, и представља сећање на погинуле у свим ратовима.

Бој на Косову у колективном сећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Тај догађај био је прекретница у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић.

Споменик косовским јунацима, дело српског вајара Ђорђа Јовановића, представља симбол Крушевца, а откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог Карађођевића.

На врху споменика налазе се Бошко Југовић и вила, а на источној и западној страни, у два рељефа, приказани су епско причешће српске војске пред Косовску битку и погибија султана Мурата.

На северној страни споменика је грб државе Немањића и 1389. година одигравања битке на Косову, на западној грб цара Душана и година откривања споменика 1904, на источној грб кнеза Лазара и посвета "Српство косовским јунацима" са ловоровим венцем и палмовом гранчицом у подножју, док је на јужној страни грб Краљевине Србије из 1888. и година проглашења Србије краљевином 1882. година.

Мотиви на огради од ливеног гвожђа око споменика представљају стилизоване косовске божуре.

Организатор комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије, у сарадњи са градом Крушевцом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво