Како лакше поднети вреле летње дане

Из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" саветују да током врелих дана треба стално расхлађивати дом, те да би идеално било одржавати собну температуру испод 32 степена током дана, односно испод 24 степена током ноћи.

Осетљива популација – деца, труднице, дојиље, стари, оболели од хроничних болести, реконвалесценти посебно треба да брину о здрављу и понашању током врелих летњих месеци.

"То је нарочито важно за децу узраста до две године, особе старије од 60 година, као и за хроничне болеснике", наводи се у саопштењу "Батута".

Избегавајте боравак напољу у току најтоплијег дела дана од 10 до 17 сати и избегавајте напорне физичке активности. За оне који морају да их обављају препорука је да то чине у току најхладнијег дела дана, што је између четири и седам сати ујутру.

"Боравите у хладу. Не остављајте децу, као ни животиње, у паркираним возилима. Расхлађујте тело и хидрирајте свој организам. Туширајте се или купајте у расхлађеној води", поручују из Института.

Саветују да се носи лагана, комотна одећа од природних материјала, светлих боја, а уколико се излази напоље обавезно ставити шешир или капу са широким ободом и наочаре за сунце.

"Редовно уносите течност, пре свега воду. Искључите алкохол и смањите унос кафе и газираних безалкохолних пића. Узимајте мање, а чешће оброке. Избегавајте храну са високим садржајем протеина", наводе из "Батута".

Апелују на грађане и да редовно проверавају како су њихови чланови породице, пријатељи и комшије који живе сами.

Саветују да се потражи помоћ уколико се осети вртоглавица, слабост, узнемиреност, интензивна жеђ или главобоља, те да што је пре могуће треба прећи у охлађен простор и измерите телесну температуру, као и да се попије неколико гутљаја воде или воћног сока собне температуре.

Треба потражити помоћ лекара уколико се код чланова породице, пријатеља примети топла, сува кожа и бунцање, појаву грчева и несвестицу, односно губитак свести.

"Док чекате на помоћ, покушајте особу да расхладите хладним облогама, дајте јој да пије течност, ослободите је вишка одеће", закључили су из "Батута".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи