Приоритет безбедност радника на великим врућинама

У време великих врућина сви су дужни да посебно воде рачуна о онима који раде тешке физичке послове. Од послодаваца се очекује да се потруде да радницима обезбеде неопходан одмор, течност, приступ води, соковима, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Mинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић апеловала је на грађевинске и путарске фирме да поштују мере безбедности и нагласила да је неопходно да радници користе заштитну опрему.

"Инспекција рада ће проверавати и жели да упозори сваког послодавца да води рачуна да, где год је могуће, организује рад у најтоплијем периоду дана на отвореном у складу са највишим безбедносним стандардима", рекао је Александар Вулин приликом обиласка градилишта "Вест 65", саопштава Министарство рада.

Вулин наводи да је послодавац дужан да обезбеди неопходан одмор, течност, приступ води, соковима, свему ономе што може да помогне да се радник расхлади.

"Уколико је температура виша од 36 степени Целзијуса, ако се ради на посебно тешким пословима, на отвореном, послодавац је дужан да обезбеди неопходан одмор, течност, приступ води, соковима, свему ономе што може да помогне да се радник расхлади и да се води, на првом месту, рачуна о његовом здрављу", навео је Вулин.

Позива послодваце да поштују смернице Министарства.

"За послодавце који имају било какву сумњу или дилему шта би требало да раде препоручујем да оду на сајт Министарства рада где могу да виде које су то препоруке и смернице и на који начин се најбоље штите здравље и безбедност радника. И послодавцу и раднику и држави на првом месту јесте и мора да буде безбедност запослених", рекао је министар.

Свима је, подвлачи Вулин, највећи интерес да се сачувају здравље, безбедност и живот запослених, а сигуран је да ће Инспекција рада помоћи у томе.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић апеловала је на грађевинске и путарске фирме, као и на сва јавна предузећа, да услед великих врућина обрате посебну пажњу на поштовање мера безбедности због већег ризика од повреда на раду, као и саобраћајних незгода.

"Грађевинска сезона је у пуном јеку, а дневне температуре су високе, и зато послодавци и радници морају строго да се придржавају прописа и користе заштитну опрему. Потребно је и да праве паузе у најтоплијем делу дана, како хиљаде запослених који раде на отвореном не би довеле у опасност живот и здравље", поручила је Михајловићева, саопштено је из њеног кабинета.

Михајловићева је апеловала и на додатни опрез у саобраћају, поштовање свих саобраћајних прописа, као и препорука за вожњу у условима високих температура.

"И тренутак непажње возача у таквим условима може довести до незгоде и трагичних последица. Зато је неопходно да возачи строго поштују ограничење брзине, праве чешће паузе и придржавају се свих препорука за безбеднију вожњу", поручила је Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи