Почео Куп Математичке гимназије

Куп Математичке гимназије у Београду почео је данас и трајаће до 1. јула, а најбољи ученици из 13 земаља такмичиће се из информатике, математике, физике.

На такмичењу учествује 160 ученика, 30 екипа, старости до 16 година, а из Србије пријављено је шест екипа, и то три из Математичке гимназије и по једна из Ваљева, Крагујевца и Панчева.

Свечаном отварању такмичења присуствовао је и министар просвете Младен Шарчевић који је указао да Куп Математичке гимназије постаје традиција која шаље лепу слику о Србији.

"Имиџ Математичке гимназије је на високом нивоу у целом региону, а такмичење је прилика да осим рада на задацима млади људи стекну нова пријатељства", рекао је министар и пожелео успех такмичарима.

Такмичење се већ пету годину заредом организује за ученике до 16 година, а осим Србије у Београд су стигле и екипе из Хрватске, Републике Српске, Русије, Немачке, Велике Британије, Италије, Мађарске, Словеније, Румуније, Бугарске, Македоније, Црне Горе.

Директор Математичке гимназије Срђан Огњановић пожелео је успех свим такмичарима, а гостима да се у Београду осећају пријатно и да стекну нова пријатељства.

За данас је заказано такмичење из математике, у среду из физике, а у четвртак из информатике.

Урош Малеш и Јован Торомановић чланови су тимова Математичке гимназије, очекују сигурну медаљу из математике, али и добар успех из физике и информатике. Kажу да треме нема, јер им ово није прво такмичење, имају богато искуство на државним такмичењима.

Сврха такмичења је подстицај развоја математике, физике, информатике, сарадња талентованих ученика Србије са талентованим ученицима других земаља, као и представљање Србије на најлепши начин будућим успешним научницима и пословним људима.

за учеснике такмичења организовани су и културни догађаји – обилазак Музеја "Никола Тесла", разгледање Београда туристичким аутобусом и бродом, излети до Виминацијума.

Покровитељи такмичења су Министарство просвете и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а генерални спонзор такмичења је Пиреус банка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи