Дачић уручио кључеве избегличкој породици у Панчеву

Вршилац дужности председника Владе Ивица Дачић уручио је Милосави Гњатовић, која је деведесетих година избегла из Босне и Херцеговине, кључеве монтажне куће у Панчеву у оквиру Регионалног стамбеног пројекта у Србији (РСП).

Гњатовићева је хиљадити корисник програма, рекао је Дачић и подсетио да је до сада више од 100 милиона евра опредељено за решавање стамбеног питања избеглица из БиХ и Хрватске у Србији.

"Јуче смо имали састанак Управног одбора РСП-а где је опредељено још 19 милиона евра за решавање овог питања. Највећи донатор је ЕУ, али ту су и многе државе попут САД, Немачке, Италије. То прати и помаже мисија ОЕБС-а, УНХЦР-а и Развојна банка Савета Европе", рекао је Дачић новинарима у Панчеву.

Захвалио је донаторима и позвао их на даљу сарадњу будући да има још 7.000 породица које чекају на решавање стамбеног питања.

Дачић каже да се ради на више места у Србији и поновио да је у функцији више од 100 милиона евра за решавање тог проблема, изразивши наду да ће у наредних неколико година стамбено бити збринута и остала лица која имају статус избеглица.

Вршилац дужности премијера је објаснио да је реч о бесповратним средствима, наводећи да држава то питање решава заједно са локалним самоуправама на више начина, кроз изградњу станова, кућа, доделу грађевинског материјала, земљишта.

Шеф секције Делегације ЕУ Никола Бизел каже да ће ЕУ у наредне две године донирати 40 милиона евра.

"ЕУ је од самог почетка у Србији хтела да ради на проблемима које се тичу породица које су избегле и као што знате ЕУ ће у следеће две године донирати 40 милиона евра како би се решили проблем који остају након овог", рекао је Бизел.

Корисница програма која је добила кључеве монтажне куће Милосава Гњатовић избегла је 1995. године из Кључа (БиХ) и од тада живи као подстанар у Србији, прво сама, а онда са троје деце.

"Били смо прво у Сомбору, а у последње три године смо у Панчеву. Ово ми јако много значи и посебан је дан за мене. Кућа је прелепа и задовољна сам. Захвалила бих овом приликом донаторима и свим 'кривцима' за овај пројекат", рекла је Гњатовићева.

Наводећи да је решила животно питање, она је позвала друге избеглице да се пријаве за РСП програм.

Програм је почео да се спроводи 2013. године, а јуче је на скупштини донатора одобрен осми потпројекат за Србију у вредности од 19,9 милиона евра за око 900 стамебних решења.

До сада је Србији одобрено 103,5 милиона евра за око 5.000 стамбених решења, а цео регионални програм је намењен збрињавању најугроженијих избегличких породица у четири земље региона и вредан је више од 500 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара