Отворен сајам наоружања "Партнер 2017", премијера нове "норе" и "шумадије"

Председник Србије Александар Вучић отворио је Осми међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017", у хали 4 Београдског сајма. Премијерно ће бити приказана нова "нора", лансер за ракету "шумадија", као и нова минобацачка опрема. Вучић истиче да ће ове године фабрикама одбрамбене индустрије, као подршка државе, бити исплаћено 49,9 милиона евра.

Александар Вучић је на отварању сајма рекао да ће стране компаније моћи да у наредном периоду учествују у српској одбрамбеној индустрији до 49 одсто, захваљујући изменама закона које је припремило Министарство одбране.

"Моћи ћемо да примимо страно знање, памет и новац, јер Србија има традицију у производњи оруђа и оружја", рекао је Вучић.

Истакао је да ће то додатно омогућити да одбрамбена индустрија буде мотор замајац српске привреде.

Вучић је додао да ће у овој години фабрикама одбрамбене индустрије бити исплаћено 49,9 милиона евра, као подршка државе за унапређење сопствених капацитета.

Председник је подсетио да је Србија од 2014. до 2016. инвестирала 126 милиона евра у одбрамбену индустрију Србије и "Југоимпорт СДПР".

"Направили смо више нових фабрика и погона, и оно за шта су нам се некада смејали, од тога да су говорили за 'лазара' да ће остати само макета, а ми завршавамо трећи, унапређени модел ових дана у Техничко-опитном центру. То је постало оруђе којим можемо да се поносимо и на чијем унапређењу можемо и у будућности да радимо", рекао је Вучић.

"У српској одбрамбеној индустрији лежи будућност"

Председник је навео да сајам представља важно место за представљање могућности српске одбрамбене индустрије, али и за нова партнерства.

Све већи број излагача говори о томе колико ова манифестација постаје престижна, приметио је Вучић.

Како је рекао, уверен је да она може да "добије убрзање" и да се одржава на годишњем нивоу.

Посебно је истакао да је то прилика за нова партнерства и развој бизниса.

Председник је истакао да српска наменска индустрија не служи само као помоћ сопственој одбрани земље, већ као начин и средство за развој економије и самим тим повећање животног стандарда свих наших грађана.

Вучић је оценио да у српској одбрамбеној индустрији лежи будућност, те најавио отварање фабрике муниције у Узићима, за два дана.

"Када виде фабрику сви грађани ће моћи са поносом да кажу да су срећни што су грађани земље која је могла такву фабрику својим знањем и својим средствима да подигне", поручио је председник.

Указао је да свих 20.000 радника у одбрамбеном сектору који вредно раде, тиме помажу да грађани буду безбедни, гарантују одбрану и безбедност, али доприносе нашем убрзаном економском разговору.

Рекао је да су државне компаније из тог сектора носиоци економског развоја, али да нису једине, већ су ту и приватне фирме.

Указао је да приватне компаније доприносе све више економском бољитку и продаји ракета "град" за "огањ" и друге наше системе који су, каже, у овом тренутку у свету најтраженије.

"Можемо да их развијамо само уз знање инжењера у једној или две приватне компаније у нашој земљи, а то радимо заједно са нашим државним компанијама, чиме подстичемо државни и приватни бизнис", нагласио је Вучић.

Нова генерација наоружања доприноси већој одбрамбеној моћи Србије и напретку наше економије, напомиње председник.

Указао је да ће на сајму премијерно бити приказани нови системи, као што су нова верзија "норе", за коју је рекао да је израђена на захтев начелника Генералштаба који је инсистирао да систем буде у стању да испали шест хаубичких граната у минути.

Такође, додао је да ће бити представљен и ракетни систем "александар", модуларна пушка 6,50 милиметара, земаљска беспосадна платформа "милош", самоходни ракетни системи "паксарс", оклопно возило "милош", модуларни вишецевни ракетни лансирни систем "огањ 2", модернизовано борбено возило, модернизовани тенк.

"Од кључног значаја је у наредном периоду да као земља утичемо на развој научног подмлатка, оних људи који будућност виде у послу у наменској и одбрамбеној индустрији. Ту посла увек има. Почели смо да запошљавамо нове људе и у техничко-ремонтне заводе, имаћемо за 1.488 војника више, што говори да имамо простора и за нашу војску и још више за инжењере машинске и електротехничке, како бисмо добили кадрове за будућност од којих очекујемо да својом памећу производе најсавременије, али учествују у модернизацији постојећег оружја и оруђа", истакао је председник.

Рекао је да очекује да ће следеће године на сајму бити оборени сви рекорди, јер ће бити позвано још више људи.

Тренутно је, према његовим речима, на сајму 50 одсто више иностраних делегација.

"То говори о нашим бољим резултатима и све већем интересовању у свету за наше знање, памет и раднике", истакао је председник.

Додик: РС рачуна на војне потенцијале Србије

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је веома важно да се моћ и политички значај Србије ојача кроз достигнућа наменске индустрије.

Додик је, присуствујући отварању сајму наоружања, рекао да је импресивно бити на сајму и суочити се са дистигнућима одбрамбене индустрије Србије.

"Ми у РС са становишта наше безбедности рачунамо на потенцијале које има војна индустрија Србије", поручио је Додик.

Указао је да се у РС разговара о модернизацији полицијских структура.

Подсетио је да војници из Српске пролазе кроз разне програме образовања, и да је жеља да се то прошири на потребе полиције, која може бити одбрамбена.

"Затечен сам великим дистигнућима. Веома је важно за Србију, за њену моћ и политички значај, да се ојача на овај начин. Ово је порука да Србија може да обезбеди стабилан одбрамбени систем. Србија која је гранат стабилности у региону и несумњиво као најмоћнија земља у региону на правилан начин мисли о својој одбрани", објаснио је Додик.

Према његовим речима, ради се и о јачању економије.

Премијера нове "норе" и "шумадије"

На сајму учествује 128 излагача из 21 земље, као и из Србије, и на њему ће ексклузивно бити откривени нова "нора" и лансер за ракету "шумадија". 

Нова "нора" од 155 милиметара доста је различита од ове која постоји тренутно, на њој су отклоњене све мањкавости и замерке које је стара имала, објаснио је уочи сајма министар одбране Зоран Ђорђевић.

На сајму се приказују и лансери од 107 милиметара, нова минобацачка опрема, затим командно возило за "алас" (ракетни систем), као и лансер за ракету "шумадија" од 300 километара.

Сајам "Партнер" посећују бројне високе делегације из целог света, као и представници НАТО-а, Европске одбрамбене агенције и осталих међународних војнобезбедносних организација.

На овогодишњем сајму учествоваће и Војномедицинска академија.

Како је саопштено из ВМА, у оквиру излагачког програма војне логистике и санитетске службе осим представљања здравствених услуга и могућности лечења на ВМА, свим заинтересованим посетиоцима штанда биће омогућено одређивање крвне групе, мерење шећера у крви, као и мерење крвног и очног притиска.

Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017" одржава се од 27. до 30. јуна 2017. године, а покровитељ те манифестације је Министарство одбране у саорганизацији са ЈП "Југоимпорт СДПР" и у организацији Београдског сајма.

Отварању су присуствовали председник РС Милорад Додик, министар одбране Ђорђевић, министарка правосуђа Нела Кубуровић, као и представници бројних амбасада, војне делегације Индије, Казахстана, Алжира, Египта, Русије, Мексика, Индије, Кипра, Тогоа, Либана.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи