Генерални штрајк у "Фијату"

Запослени у фабрици "Фијат Крајслер аутомобили Србија" у Крагујевцу ступили су јутрос у генерални штрајк.

Радници протестују на својим радним местима и траже повећање основице зарада са 38.000 на 45.000 динара, реорганизацију процеса производње због преоптерећености радника, накнаду за додатне трошкове које имају када долазе на посао мимо радног времена, када није организован јавни превоз и исплату раније договорених бонуса.

Како је за РТС потврдио председник Самосталног синдиката Зоран Марковић, у штрајку је око 90 одсто од 2.400 запослених.

Њихово незадовољство условима, организацијом рада и висинама зарада, дуго траје, организовали су и једносатне штрајкове упозорења, али до договора са пословодством компаније није дошло.

У обраћању медијима, Марковић је навео да у крагујевачкој фабрици раде млади, обучени радници, који производе квалитетан аутомобил, који су често преоптерећени јер обављају више операција, ако је неко од радника на боловању.

Иако је прошле године укинута трећа смена и број радника у производњи смањен за око 800, дневни план производње остао је готово исти. Са некадашњих 460, на инсистирање синдиката, смањен је на 440 аутомобила дневно.

Председник Савеза самосталних синдиката, Југослав Ристић оцењује да је порука штрајка да радници не треба да буду јефтина радна снага.

Штрајк, који подржавају сви синдикати у ФЦА, како каже Марковић, трајаће до испуњења захтева или постизања споразума са руководством компаније.

У ФЦА, како је речено РТС-у, немају коментар на генерални штрајк у крагујевачкој фабрици.

Иначе, крагујевачка фабрика је у прошлој години извезла аутомобиле у вредности од више од милијарду евра и највећи је извозник у Србији. Нова фабрика у Крагујевцу отворена је пре пет година, када је и почела производња "Фијата 500-Л", а пре месец дана, представљен је нови рестилизовани модел.

Заједничко предузеће, основано је 2008. године: 67 одсто капитала је у власништву "Фијата", а 33 у власништву наше државе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво