Наоружање српске наменске индустрије пожељно у свету

На Сајму наоружања у Београду представиће се 128 излагача из 21 земље. Министар Зоран Ђорђевић каже да су међу новитетима навођене бомбе, лансер 107 милиметара, минобацачка муниција и командно возило за АЛАС који ће ускоро бити тестиран. Наоружање наше наменске је пожељно у свету, каже Ђорђевић за РТС.

У Београду данас почиње осми Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2017". Реч је о највећем регионалном догађају те врсте. Сајам ће отворити председник Србије и министар Зоран Ђорђевић.

"Председник Вучић ће отворити сајам, што говори колико је сајам битан за нашу земљу и нашу војску. Биће представљено све што смо до сада радили, али и оно што хоћемо врло брзо да уведемо у наше наоружање", рекао је министар одбране Зоран Ђорђевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Међу новитетима су, каже, нове навођене бомбе, лансер 107 милиметара, минобацачка муниција, командно возило за АЛАС који ће ускоро бити тестиран.

"Биће представљене и две велике ствари за нас – лансер за нашу ракету 'шумадија' која ће ускоро бити тестирана и нова 'Нора', која има потпуно нове карактеристике, много боље од претходне и све оно што је војска рекла да треба да се унапреди СДПР је упео са новом 'Нором'", рекао је Ђорђевић.

Наменска индустрија има велики потенцијал, сматра министар.

"Претходних година радили смо на томе да нашу наменску вратимо на путеве старе славе. Она је пожељна у свету, наше наоружање желе да купе. Три и по пута смо од 2012. повећали извоз: прошле године смо завршили на 483 милиона долара, а ове године планирамо да то буде 10 до 20 одсто више. Уз финансијску помоћ владе добили смо и задатак да до 2020. извоз буде минимално 750 милиона долара са тенденцијом да буде до једне милијарде. Трудићемо се да то буде што више јер што више наша наменска извози то је боље за наше грађане и економију", рекао је Ђорђевић.

Извозни адути Србије биће представљени и на сајму: "Лазар", "Милош", "Нора", ПАСАРС, "Шумадија".

"Прецизност свега што смо показали у Никинцима говори о поузданости нашег наоружања и војне опреме. После Никинаца добили смо велике захтеве за понудама", истакао је Ђорђевић.

На питање када ће "Мигови" из Русије стићи у Србију, Ђорђевић је рекао да се чекају неки технички детаљи, али да врло брзо очекује њихов долазак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво