На њивама цвета рад на црно – држава припрема нови закон

Од око пола милиона радника на црно, чак две трећине њих је у пољопривреди. То показује Анкета о радној снази за прва три месеца ове године, коју је радио Републички завод за статистику. Због тога што се у пољопривреди углавном сезонски радници ангажују на црно, држава припрема закон како би ту област уредила.

Звоне телефони у једној ужичкој омладинској задрузи. Кажу, малинари им траже контакте сезонских радника. Али уговор им не нуде.

"Произвођачи само траже контакт, избегавајући да плате доприносе држави, да плате порезе, а самим тим да плате и провизију задрузи, јер просто јефтиније им је тако. Tу уштеде јако велики износ. Ту се врти велики новац и држава би доста имала од тога, самим тим и задруге и агенције за запошљавање, али, такође, имали би ти радници који беру малине, неке доприносе за период који раде", објашњава директорка Омладинске задруге "Младост" у Ужицу Славица Станојчић.

Пољопривредници које je репортер РТС-а контактирао, одбили су да о томе говоре пред камером. На бројним њивама рад на црно цвета, јер су процедуре за легално запошљавање сезонских радника прилично компликоване.

"Специфичност тог рада, на пример, кад падне киша или постоје посебне непогодности због којих они не могу да пријаве тог човека да десет дана ради, него морају да га пријављују дан за дан. Код нас, нажалост, морате да скупите 20 докумената да докажете да све радите легално, а онда имамо мањка капацитета инспекције, па је самим тим и контрола слабија", каже Јелена Бојовић из Националне алијансе за локални економски развој.

За контролу радних односа у целој Србији задужено је тек око 250 инспектора, сазнајемо у ресорном министарству, а само у пољопривреди, процењује се, има готово 200.000 сезонаца ангажованих на црно. Држава припрема Закон којим би њихово запошљавање требало да поједностави.

Иако је најпре разматрано хрватско решење, одлучили смо се за мађарски модел.

"Мађарски модел се заснива на електронској пријави Пореској управи, обавља се телефоном, може да се врши позивом кол-центра, дају се три основна податка, ПИБ послодавца, ПИБ ангажованог лица и његово име и датум када је почео да ради. У једном дану може да пријави и одјави запослене. Закон треба да иде према Скупштини до краја ове године и надамо се да ће, по усвајању Закона, бити кратак рок за за прилагођавање система и примену", истиче Снежана Богдановић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

До сада је Закон већ увелико требало да се примењује пошто је Акционим планом за спровођење Националног програма за сузбијање сиве економије рок за његово доношење био 2016. година.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи