Бивши челник Матице исељеника о несталим сликама српских уметника

Радивоје Дабић, бивши председник Матице исељеника, тврди да је половину од 70 слика које су нестале из Матице, а које су Матици поклонили српски сликари из дијаспоре после изложбе у Народном музеју која била посвећена 300. годишњици Велике сеобе Срба, он предао Миши Милошевићу, председнику Светске српске заједнице, а да за осталих 35 зна где су, али да то не може да каже.

"На изложби 'Ликовно стваралаштво Срба у свету', која је одржана у Народном музеју 1990. године, било је укупно 200 слика. Оне су после тога биле пребачене у Епархију Сремску Српске православне цркве. Ту је нетрагом нестало 130 слика са те изложбе, а 70 је пренето у Матицу исељеника Србије", тврди Дабић за Танјуг.

Наводи да је када су слике пребачене у Матицу, он иницирао да се направи каталог ових дела, те да је 2008. године организована њихова изложба у вили крај Параћина.

"Потом се појавио господин Миша Милошевић који ја казао да су слике у његовом власништву. Тужио је суду Матицу исељеника и Епархију Сремску Српске православне цркве како би слике повратио у своје власништво. Процес је трајао три године и да се Матица исељеника не би више повлачила по суду донео сам одлуку да предам господину Милошевићу све слике за које ми он донесе доказ да су његове. Донео ми је на пример потпис од сликара Милоша Шобајића као доказ да је купио слику од њега", каже Дабић.

Истовремено Драгица Данон, дугогодишња саветница у Матици исељеника, која је добила отказ у Матици у време када је Дабић био председник, каже за Танјуг да је она преузела слике из Епархије Сремске 2008. године у присуству преосвештенства оца Василија.

"Тада смо направили записник у којем је јасно писало да преузимам 62 + 11 слика значи укупно 73 уметнине. Била сам у пратњи тих слика у транспорту до Параћина где је одржана изложба", рекла је Данон.

Питање где су нестале слике са изложбе у вили (за коју је Дабић потврдио да је њен власник), а које су Матици исељеника поклонили око 1.000 српских сликара из дијаспоре, ових дана актуелизовао је председник матице исељеника Миодраг Јакшић који је рекао да нова управа Матице у просторијама ове институције у Нушићевој улици у Београду није затекла ниједан документ који се бави несталим делима.

Није било документације о уласку и изласку слика у тадашњу Матицу исељеника Србије, каже Јакшић.

"Више од 20 година се бавим дијаспором и тек недавно сам се суочио са овим великим проблемом нестанка вредних уметничких дела наших сликара који живе у иностранству. Важно нам је да нам се јаве људи који учествовали у организацији транспорта тих слика у Параћин или су на било који начин били везани за цели пројекат. Стицање поверења између великог броја људи који живе у иностранству и Матице нам је јако значајно", рекао је Јакшић.

Међу несталим уметнинама налазе се дела која су потписали Слободан Јевтић Слобо, Инес Бакић, Кринка Белић, Миодраг Мишел Војић, Васили Кирјазовски, Радован Крагуљ, Зоран Љутица, Стеван Маленић, Миодраг Марковић, Милинко Миковић, Живка Милојевић, Љубомир Поповић Љуба, Душан Симић, Влада Чакаревић, Милан Узелац, Милош Шобајић, Коса Бокшан и Петар Омчикус, сви из Француске.

На списку несталих су и дела Томислава Божовића и Лазара Димитријевића из Шведске, Миле Прерада и Михаила Чумића из Немачке, Лилијан Карланд и Радомир Миљковића из Аустралије, Вере Гавриловић Обрадовић, Богдана Мишчевића, Марије Павловић Мекарти, Бранка Поробића, Власте Стефановића, Ђорђа Чермака, Александра Поповића и Душице Савић Бенгхија, сви из САД.

Недостају и дела Јосипа Мајзнера, Мирослава Кића Нешића, Александра Петричића и Благоја Срдића (Браца Бонифацио) из Канаде, као и Олге Вуксановић Монтањо из Боливије и Владиславе Лалицког из Јужне Африке.

Наш позив да прокоментарише цео случај, Радивоје Дабић директор Матице у време када су нестале слике последњи пут излагане у околини Параћина, одбио је наводећи да се тренутно не налази у Београду.

Дабић је потврдио да ће бити доступан за изјаве у понедељак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво