Србији још 19,9 милиона евра за збрињавање избеглих

На седници четрнаесте Скупштине донатора Регионалног стамбеног програма (РСП), који се спроводи у четири земље региона са циљем да се стамбено збрину најугоженије избегличке породице из Хрватске и Босне и Херцеговине, Србији је одобрен осми потпројекат вредан 19,9 милиона евра.

Тим средствима ће се финансирати додела 938 стамбених решења (358 станова, 30 монтажних кућа, 250 пакета грађевинског материјала и 300 сеоских кућа).

Вршилац дужности премијера и министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица у Влади Србије Ивица Дачић рекао је да је циљ да на крају тог програма нема више људи са статусом избеглица у ове четири државе.

Указао је да се ради о бесповратним средствима, те подвукао значај спровођења програма у року.

Осврнуо се и на писање једног листа, који је пре извесног времена објавио да у Прокупљу, где је постављен камен темељац, још није почела градња.

"Ми ово не радимо због избора и кампања, ово је процес који почео пре пет година. Није нам стало да се сликамо да добијемо политичке поене, нама је битно да се што пре заврше такви пројекти. Упитао сам шта је са Прокупљем и речено ми је да још није завршен конкурс за избор надзора. Обећавамо да то мора да се реши што пре. Неће бити допуштено кашњење у реализацији", поручио је Дачић.

Дачић је изјавио да је за Србију до сада обезбеђено више од 100 милиона евра који су намењени за решавање стамбених потреба за скоро 5.000 избегличких породица, али и указао на потребу одрживости програма, односно стварања услова за одрживи повратак или интеграцију избеглица.

На 10. састанку Управног одбора Регионалног програма стамбеног збрињавања, Дачић је навео да се ове године обележава јубилеј – пет година од Донаторске конференције у Сарајеву, на којој је најављено донирање бесповратних средстава за спровођење Програма.

Прикупљена средства, и на регионалном и на националном нивоу, иако значајна, представљају део од укупно процењених средстава како би се програм реализовао у потпуности и како бисмо обезбедили трајна стамбена решења за 27.000 најугроженијих избегличких породица у региону, од чега више од половине породица само у Републици Србији, рекао је Дачић.

Како је прецизирао до сада је за нашу земљу обезбеђено више од 100 милиона евра који су намењени за решавање стамбених потреба за скоро 5.000 избегличких породица, али и да су нови изазови пред нама.

Нагласио је да се процењује да је око 7.000 избегличких породица и даље у потреби за трајним стамбеним решењима, која би, како кроз програм, тако и средствима из буџета, требало да буду завршена у наредне четири године.

Нагласио је и да је регионални стамбени програм тренутно једно од највећих градилишта у Републици Србији и региону.

Према његовим речима, обезбеђивање стамбених објеката не може представљати трајно решење само за себе, уколико се не обезбеди одрживост програма, односно инфраструктура, социјални и економски услови за одрживи повратак или интеграцију избеглица.

"Стога сматрамо да је у циљу постизања свеобухватног решења, важно да све аспекте програма и Сарајевског процеса доследно спроводе сви учесници програма", подвукао је Дачић и назначио да успешна имплементација Програма и добра сарадња земаља у региону још више дају на значају Регионалном стамбеном програму.

Упозорио је да је било момената када је било забрињавајућих порука, али и да се нада да је тај период иза нас и да ћемо заједнички успети да покажемо да посвећеним радом и сарадњом можемо да успешно решавамо отворена питања из прошлости, допринесемо процесу помирења, стабилности и просперитету региона.

Дачић је рекао да у Србији борави, осим избеглица из бивше СФРЈ, и више од 200.000 интерно расељених лица са КиМ, за које се ни после 18 година нису стекли услови за одрживи повратак.

"Надамо се да ће у следећем периоду доћи до позитивног развоја догађаја и у вези са овим питањем, и да ћемо интерно расељеним лицима моћи да понудимо решења, уз уважавање права која имају и која им не смеју бити одузета. Успешно спровођење Регионалног стамбеног програма нам свима улива наду да решења постоје", рекао је Дачић.

Јоксимовић: ЕУ највећи донатор Србије

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је да је улога њеног кабинета била координација претприступних фондова.

Указала је да је била потписник неколико десетина милиона евра које су дали наши развојни и билатерални партнери, пре свега ЕУ, САД и Немачка.

Подвукла је да се ради о бесповратним средствима која су намењена да трајно реше проблем расељених лица.

Према њеним речима, у Србији је 16.780 породица којима је било потребно трајно решавање стамбеног статуса.

"Доста тога урађено је до сада. Програм ће трајати све док се не испуне све обавезе према нашим грађанима у избегличком статусу", најавила је Јоксимовићева.

Указала је да је ЕУ највећи донатор Србије и да је у последњих 15 година извдвојила, за разне сврхе, три милијарде евра, а Немачка као појединачни донатор 1,6 милијарди евра.

"Ово је оно што је за људе и њихов живот важно, за бољу будућност оних који су остали без домова", поручила је министарка.

Представник Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт рекао је да РСП представља вредности Европе, а то су солидарност, сарадња и помирење.

Са извођених 234 милиона евра за РСП, ЕУ је показала солидарност, нагласио је Бенедикт додајући да ране ратова није лако зацелити, али да га радује да програм брзо напредује.

"Три ствари су важне у овом програму: –сарадња међу земљама и људима и наравно институцијама, даље помирење, као и солидарност. ЕУ ће увек бити солидарна са онима којима је највише потребна помоћ", поручио је Бенедикт.

Амбасадор САД Кајл Скот најавио је да ће САД доделити Фонду РСП додатна значајна средства, иако није био у могућности да каже тачан износ.

"Жетва ратова деведесетих је веома горка. Броји се десетинама хиљада људи који су изгубили животе, стотине хиљада који су били приморани да беже. Хвала богу, већина је успела током задње генерације да нађе нови живот, нови кров, посао и да иду напред. Има још превише људи који у томе још нису успели, који преживљавају сваки дан трауме", указао је Скот.

Посебно је захвалио ЕУ, највећем донатору у том програму, рекавши да за сваки долар који су дале САД, ЕУ дала девет.

Немачки амбасадор Аксел Дитман рекао је да је срећан што ће у 2017. години број стамбених решења за избеглице кроз РСП у региону бити 3.000 и што ће се тај тренд наставити.

"То је велика међународна сарадња са земљама региона. Ангажовање ЕУ је потврда посвећености ЕУ европској перспективи Балкана", усказао је Дитман.

Андрео Рици из ОЕБС-а напомиње је да је поносан што програм који потиче из иницијативе Србије напредује веома брзо.

"Заиста смо поносни као ОЕБС на наше активности заједно са УНХЦР-ом у овом пројекту који је омогучио конкретну помоћ за жртве, који су то често називали поновним рођењем. Ово је конкретан начин да се помогне стабилност, безбедност и помирење у региону", нагласио је Рици.

Кристин Ериксон из УНХЦР-а оценила је да је дошло до великог напретка, и да је сада број решења стамбеног питања расељених у региону четири пута већи него 2015. године.

Стефан Зелен из Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) рекао је да је та установа планирала да повећа средства за интеграцију избеглица за 50 одсто.

РСП је у Србији почео да се спроводи крајем 2013. године. Избегличким породицама обезбеђују се четири типа стамбених решења (станови, монтажне куће, сеоска домаћинства и пакети грађевинског материјала).

Србији је, не рачунајући ову најновију донацију, до сада одобрено 103,5 милиона евра донаторских средстава за реализацију око 5.000 стамбених решења за најугроженије избегличке породице.

Регионални стамбени програм је заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породица у региону.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво