На Врачару откривен споменик Милутину Миланковићу

Спомен-обележје великом српском научнику Милутину Миланковићу откривено је у истоименом парку на Врачару, између Булевара ослобођења и улица Пастерове и Тиршове.

Спомен-обележје открили су министар културе и информисања Владан Вукосављевић, градски менаџер Горан Весић и председник Удружења "Милутин Миланковић" Славко Максимовић.

Српски математичар, геофизичар, грађевински инжењер, климатолог, астроном. Светски уважаван научник. Са Пупином и Теслом чини тријаду најзначајнијих српских проналазача. Милутин Миланковић направио је најтачнији календар, али упркос многим патентима јавности је његов целокупан рад мало познат.

"Мислим да ће после овог догађаја српски народ много више да сазна ко је био Миланковић, да се заинтересује шта је радио, чиме је задужио Србију и српску науку", каже председник Удружења "Милутин Миланковиć" Славко Максимовић.

Један је од десет највећих светских научника у избору НАСЕ. Први српски доктор техничких наука. Реформисао је јулијански календар, а познат је и по теорији ледених доба.

"До нас допиру информације о спомен - соби Милутина Миланковића у Мађарској академији наука, о кутку Милутина Миланковића у Краљевској академији у Стокхолму, а ми ево смо тек на неким почецима и овде у Београду и у његовом родном месту у Даљу. Сигурно је да ће овај век бити век Милутина Миланковића", каже управник Културног и научног центра у Даљу Ђорђе Нешић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да је ово велики и леп дан за нашу престоницу, дан када је откривен споменик великом српском и светском научнику.

"Успомена на Миланковића и на његово огромно научно дело академској заједници мора да буде и даље предмет проучавања, да његово дело чува и кроз научне радионице и кроз семинаре и кроз стручне радове, и на многе друге начине, ово је само део дуга који враћамо овом великом човеку", рекао је Вукосављевић.

Удружење "Милутин Миланковић" пре осам година покренуло је иницијативу за подизање споменика. Конкурс је расписан 2012. године, и на њега је пристигло више од 40 идејних решења.

Споменик Миланковићу откривен је у истоименом парку на Врачару. Друштво би ускоро могао да му прави и Михаило Пупин, кажу градски челници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво