Опасност од нових синтетичких дрога, све млађи зависници

Процене су да у Србији има око 170.000 наркомана, а просечни лечени зависник има 31 годину. Са џоинтом се почиње већ у основној школи, упозорење на Међународни дан борбе против дрога. Притом, све су млађа деца која користе дроге, па је тако прошле недеље на ВМА установљено да је десетогодишње дете користило дрогу.

У последње време много се прича о новој синтетичкој дроги и синтетским канабиноидима. Такозвана дрога "крокодил" која изазива велику смртност стигла је и у Србију. За две године у Европи је регистровано 30.000 смртних случајева због те дроге.

Гостујући у Дневнику РТС-а Марија Сарајлија из Специјалне болнице за болести зависности у Драјзеровој је рекла да се у ту установу до сада нија јавио ниједан пацијент због употребе дроге "крокодил".

Истиче да употреба те дроге оставља разорне физичке последице већ на почетку конзумирања.

"Потиче из Русије и називају их дрогом сиромашних. Утицај је погубан, прави опсежне промене на кожи која подсећа на кожу рептила", објашњава Сарајлија.

Наводи да нове психоактивне супстанце нису још увек под законском контролом и истиче да оне изазивају подједнаке или још интезивније ефекте него дроге које су илегалне.

"Најчешће се као нове психоактивне супстанце користе канабиноиди и препарати који су слични метамфетамину", истиче Сарајлија.

Наводи да у Специјаној болници има 15.000 регистрованих пацијената  и додаје да најмлађи пацијент има петнаест и по година.

Позива родитеље да реагују када примете прве промене у понашању своје деце.

"Период адолесценције је најнезгоднији период у одрастању, у животу јединке и управо због тих промена и проналажења себе и сопственог индентитете, како професионалног тако и сексуалног, особа често прибегне дрогама управо у том неком периоду. Оно на шта родитељи посебно треба да обрате пажњу је свака промена коју примете у понашању младе особе - промена друштва, промена у понашању, напуштање неких старихх навика, проналажење неких нових алтернативних задовољстава су симптоми на које родитељ треба да обрати пажњу", објашњава Сарајлија.

Она је апеловала на родитеље да ако нису у стању да реше сами проблем са децом, обавезно потраже стручну помоћ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи