"Обезбеђен новац за још хиљаду станова за избеглице из Хрватске и БиХ"

Регионални стамбени програм је заједнички програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породица у региону. Програм се спроводи од 2013. године, а заменица комесара за избеглице Светлана Велимировић за РТС каже да би овим пројектом 6.100 породица добило коначно решење стамбеног питања.

Гостујући у Дневнику РТС-а Светлана Велимировић рекла је да се данас у Београду одржава десети састанак Управног одбора пројетка како би се обезбедила нова средства за куће и станове за избеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине у Србији.

"Очекујемо да буде одобрен још један потпројекат, са решењем за још 600 породица. Одобрено је и потписано је пет потпројеката, 4.897 стамбених решења, очекује се потписивање још једног потпројекта, који ће обезбедити решење за 490 породица", објашњава Велимировићева.

Истиче да би овим пројектом 6.100 породица добило коначно решење стамбеног питања.

"Овај програм је помогао да сагледамо које су потребе, 130 општина је укључено у реализацију, били су јавни позиви за решење, имамо преглед ко је остао", додаје Велимировићева.

Истиче да је поред 6.100 породица које су добиле коначно решење, 7.200 остало без решења.

"Породице које су започеле самостално решавање стамбеног проблема, уложиле у куће, прибавиле земљиште за изградњу кућа или самостално почеле изградњу, добиће у потпуности решење, јер ми тако само доприносимо њиховом капацитету. Све породице које се одлуче за куповину сеоских кућа ће добити решење, а они који буду желели у градску средину да оду, биће мало теже јер је то најкомпликованији вид решења", сматра Велимировићева.

Истиче да је рок за решавање стамбеног питања избеглих до краја 2019. године, и да очекују да то буде последњи рок за спровођење пројекта и употребу средстава.

Србији је до сада одобрено 103,5 милиона евра донаторских средстава за за реализацију шест потпројеката, у оквиру којих ће бити обезбеђено око 5.000 стамбених решења за најугроженије избегличке породице.

Избегличким породицама обезбеђује се четири типа стамбених решења – станови, монтажне куће, сеоска домаћинства и пакети грађевинског материјала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво