Прослава Бајрама у Новом Пазару

Верници исламске вероисповести славе Рамазански бајрам, дан који обележава крај поста и време весеља.

Јутарњом молитвом, Бајрам намазом, завршава се девети месец лунарног календара и месец поста за исламске вернике. Три дана месеца Шевала, верници ће прослављати један од два Бајрама, највеће празнике у Исламу.

У Новом Пазару, након молитве мушкарци обилазе гробља.

"Код нас је обичај да пре него што дођемо до џамије, поједемо нешто. Треба да идемо једним путем, вратити се другим путем. Такође, након клањања Бајрам намаза, излазимо из џамије, рукујемо се међусобно, поздрављамо, грлимо. Након што се изгрлимо, дођемо овде до мезарја, где проучимо Дове нашим умрлима", каже један грађанин Новог Пазара.

Након обиласка мезара кажу, враћају се кући својој породици, спремају Бајрам, веселе се.

У домовима се припремају бајрамске трпезе. На њима се увек налазе посластице овог краја.

"Бајрамски ручак се спрема дан пре. На њему има чорба, јахнија, јагњеће печење. Пита с месом, сиром, спанаћем. Онда, традиционално баклава, кадаиф, дудови", каже Меја Идризовић.

Муслимани се током Бајрама међусобно обилазе. Тиме се додатно учвршћују везе међу породицом, комшијама и пријатељима. Обичај је и да се деци деле бомбоне.

Током празника све институције и организације у Новом Пазару, Сјеници и Тутину неће радити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара