Од сутра полагање пријемних испита, ИТ струка најпримамљивија

Протекла недеља за будуће бруцоше била је резервисана за предају докумената за упис жељеног факултета. Следећа недеља планирана је за полагање пријемног испита. Међу првима, на Београдском сајму, знање ће сутра показати кандидати Електротехничког факултета.

Највеће интересовање влада за – ИТ студије, психологију, медицинске науке. Како би осигурали буџетски статус или се школовали за жељена занимања, будући студенти се пријављују на по два и три факултета. Најчешће комбинације су – ЕТФ, ФОН, Математички факултет, Правни и Факултет политичких наука, Медицински факултет (стоматологија - фармација).

Будући бруцоши из Београда и Крагујевца наводе да су им жеље ЕТФ и Математички факултет.

"Ја волим математику, волим програмирање и због тога ћу наравно покушати да се упишем на ЕТФ и на Математички факултет", наводи будућа бруцошкиња.

С годинама и машинство и форензика добијају на популарности.

"Имамо програм форензике који је акредитован и који се одвија у сарадњи са Факултетом за безбедност и ове године ћемо уписивати студенте на тај програм и надам се да ће бити интересантан будућим колегама", наводи проф. Игор Пашти, продекан Факултета за физичку хемију.

Проф. Радивоје Митровић, декан Машинског факултета Универзитета у Београду, истиче да већина бруцоша схвата да "тврде науке" у које спада и машинско инжењерство омогућавају све боље запошљавање у Србији, Европи и у свету.

Проф. Добрица Миловановић, декан Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, наводи да студенти факултета инжењерских наука већ добијају посао и пре завршетка студија.

Разлога за бригу нема, јер има доста места и занимљивих програма, поручују професори.

"Сви кандидати који се пријаве на било ком студијском програму на нашем универзитету, да за било који факултет поднесу документа, могу резултате пријемног испита да користе за упис на неки други факултет где се полажу исти предмети тако да је то олакшавајуће, то је у оквиру нашег универзитета", објашњава проф. Нада Ковачевић, проректорка Универзитета у Београду.

Осим афирмативне мере за упис студената на факултете који школују ИТ стручњаке, и ове године важе олакшице за упис ромске националне мањине и студената са посебним потребама. Факултете могу да упишу и мигранти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво