Додатних 20.000 ваучера за летовање у Србији

Ове године за подстицање домаћег туризма опредељено је 60.000 ваучера. Само до половине године подељено је већ 57.600. Због великог интересовања држава у оптицај ставља додатних 20.000. Од када су актуелни ваучери, све чешћи гости туристички одмаралишта су пензионери. Они чине готово 60 одсто укупног броја корисника ваучера, које најчешће троше у бањама.

Пролом бања је море за многе пензионере овог лета. Следе је Врњачка и Бања Ковиљача.

"Ваучер сам користила прошле године ишла сам у Соко бању и ове године. Много ми значи јер ми пензионери немамо толике пензије. Ја имам око 30.000 пензију, то ми много значи", каже Милена Спасић, гошћа у Бањи Ковиљачи.

"Није сад то не знам колико, али вреди, знајте да вреди, свакоме, не само мени, свакоме", истиче Остоја Вуковић.

А вреди толико да ћете, на пример, за преноћиште у Врњачкој бањи уместо 9.000 динара, уз ваучер платити 4.000 динара. И то за пет ноћења – што је услов да би се ваучер уопште добио.

"Има и оних који 15 година нису изашли, нису отишли у бању, и ево не само у бању него било где изван свог места боравка и ово им је сада феноменална прилика. Добро је, могу и да изађу они и који не могу да путују, јер су веома различите дестинације... И близу свог места и даље од свог места", рекла је Надежда Сатарић, председница удружења "Амитy-снага пријатељства".

Са појавом ваучера, стижу и нови туристи, тврде угоститељи.

"Највише те ваучере користе пензионери, мада смо ми припремили разне погодности посебне пакете који укључују тих 5.000 динара, с тим што кад је у питању та ванпансионска потрошња, односно тај ваучер покрије негде услуге смештаја и пансиона, тако да наши гости користе ванпансионске услуге, односно троше тај новац на излете, масаже, третмане и остале ствари", објашњава Марија Васић из Хотела "Ројал СПА" у Бањи Ковиљачи.

Иако још увек не своде рачуницу, у Туристичкој организацији Србије ове године очекују минимум 400.000 ноћења. Готово 230.000 ноћења чиниће гости са чеком од пензије.

"Ми можемо да кажемо да захваљујући ваучерима ми видимо тај тренд продужења боравка туристе у туристичком месту. Значи, ако су се раније опредељивали да бораве три или четири дана, сад бораве 5-6 све захваљујући том ваучеру, тако да ја не бих рекла да су сви корисници ваучера нови, односно туристи који искључиво због тога путују", каже Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Оно што ваучер не може да покрије јесу трошкови пута и хране. За то пензионери треба сами да се побрину. Баш као и за добар провод.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара