Како живе мигранти у Бугарској

Број миграната који из Бугарске покушавају да илегално уђу у Србију, ове године је пет пута мањи него у првој половини прошле године јер су на српско-буграској граници месецима појачане међународне снаге Европске уније, које патролирају са нашим Заједничким снагама. За изградњу заједничког интегрисаног система за надгледање те границе ка Унији, Европска комисија издвојила је 300 милиона евра.

Планинска и врло непроходна, дуга 364 километара, бугарска страна границе тешка је за контролисање, па се надгледа и из хеликоптера.

"Најсавременији радарски систем који ће градити Европкса унија олакшаће посао и нама и колегама из Србије. Искуство имамо јер нешто слично постоји на бугарско-турској граници", каже Радослав Стефанов Сотиров, начеленик Граничне полиције Калотина у Бугарској.

За већину ових људи у колективним центрима у Бугарској, пут до обећане земље води преко Србије. Овај брачни пар месецима чека решење избегличког статуса.

"У Сирији је рат. Морали смо да побегнемо. У Турској смо били девет месеци, желимо у Немачку", рекла је Мариа Гани из Сирије.

У прихватним центрима за мигранте у Бугарској тренутно борави нешто више од 7.000 људи. Они статус избеглице добијају за три до шест месеци. После тога имају право на добијање личне карте, али не и бугарског држављанства.

Елијас Сулејман из Сирије не жели из Бугарске. Избеглички стаус је решио пре три године, оженио се и добио породицу.

"Док сам био избеглица било је веома тешко, 20 у једној соби, стотину нас и један туш. Знање шпанског језика помогло ми је сада да добијем добар посао", рекао је Елијас Сулејман.

"Огромна је помоћ Евроспке комисије. Ојачали смо капацитете за пријем и проверу миграната. Запослени су прошли посебне обуке. Новац добијамо од посебног европског Фонда како бисмо, као чланица ЕУ лакше поднели мигрнастку кризу", каже Димитар Киров из државне агенције за мигранте у Бугарској.

Са избегличким статусом у Буграској, мигранти могу да се школују, да раде и да се лече. Немају права гласа, служења војног рока, нити рада у државним службама. Оне који ипак илегално крену ка Србији, чекају бугарске и српске патроле са колегама из ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво