Прајд у Београду

Шетњом од Пионирског парка до Трга републике, припадници ЛГБТ популације указали су на проблем дискриминације с којом се суочавају у свакодневном животу и поручили да желе живот достојан човека.

Шетња, у организацији Геј лезбијског инфо центра, удружења  Егал и "Loud&Queer" прошла је без инцидената, уз велико полицијско обезбеђење и интересовање медија.

Учесници скупа " Понос Србије - Нека сви наши гласови оре се, нека љубе се исток и запад, север и југ", носили су традиционалне ЛГБТ заставе у бојама дуге, као и транспаренте с порукама "Моја слобода је твоја", "Подршка је важна"...

"Желимо да понављамо те наше захтеве који су да се насиље не толерише и да се брже процесуира насиље над ЛГБТ особама, које је врло проблематично. Да се регулише како трансособе долазе до докумената и, оно што нам је обећано Акционим планом владе Републике Србије, да се регулишу истополне заједнице", рекао је Предраг Аздејковић, председник Геј лејзбијског инфо центра. 

Хелена Вуковић из организације скупа такође је рекла да су окупљени изнели захтев за увођење нулте толеранције на сваки облик дискриминације и насиља, за лакше издавање личних докумената за транс особе, као и за легализацију истополних партнерстава.

Вуковићева је констатовала да је положај припадника ЛГБТ популације поправљен последњих година, да је сада могуће да се мирно одржавају скупови те тематике, али да ипак није идеално.

"Велики је помак што су на ову манифестацију из године у годину долази све више људи", рекла је Вуковићева.

Упитана како коментарише да ће будућа премијерка вероватно бити Ана Брнабић, рекла је да, мимо политике, то показује да припадници ЛГБТ заједнице могу да достигну највише позиције у друштву.

Она је констатовала да ипак, ЛГБТ заједница има проблеме који су изнад политичких партија, и дневне политике.

Геј активиста Борис Милићевић, поручио је окупљенима да су хомосексуалци једнако поносни као и хетеросексуалци и да ће остати у Србији, да се боре да сви презрени боље живе.

Он је навео да, примера ради, документа за транс особе они траже како би могли као и сви грађани да одлазе у домове здравља, банку, пошту, и да никоме ништа не отимају тиме.

Данашњи "прајд", први је који ће бити одржан ове године, пошто је други најављен за септембар, од 11. до 17. септембра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво