Реис Исламске заједнице Србије пожелео срећан Рамазански бајрам

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић пожелео је свим муслиманима срећан Рамазански бајрам и оценио да су пред муслиманима Србије бројни проблеми и нерешена питања.

Сеад Насуфовић је у посланици за Бајрам навео да је на муслиманима да део тих проблема реше сами, док се други део тих проблема решава на нивоу дражве.

"Као заједница свих муслимана Србије бићемо упорни и истрајни да обезбедимо неопходне услове свим муслиманима Србије да у потпуности користе своја права загарантована законима државе у којој живимо и коју сматрамо домовином", рекао је Насуфовић у Бајракли џамији у Београду.

Додао је да се муслимани Србије суочавају и са проблемима са којима се муслимани у свету сусрећу, односно са константним инсистирањем појединих светских медија да су починиоци терористичких аката муслимани, "иако је порука улема јасна и једногласна – верник не може бити терориста, нити терориста може бити верник".

Насуфовић је додао да таква пропаганда наноси штету не само муслиманима него и људској заједници у целини.

Како је рекао, сутра је први дан Рамазанског бајрама и обавеза муслимана је да радост поделе с породицом комшијама и пријатељима, као и да обиђу умрле и замоле Бога за њихов вечни мир и спас.

"Искористимо здравље пре болести, слободно време пре заузетости, младост пре старости, иметак пре сиромаштва, живот пре смрти", рекао је Насуфовић.

Муслимани сутра славе Рамазански бајрам, један од два најзначајнија исламска празника.
Рамазански бајрам обележава крај поста, и следе дани весеља – дани Бајрама.

Први дан Рамазанског бајрама почиње јутарњом молитвом под називом Бајрам намаз. Организују се и јавне свечаности, људи размењују поклоне и посете.

Рамазански бајрам увек пада 1. шевала (десети месец муслиманског календара) и траје три дана, а верници га сматрају "празником положеног испита".

Сви муслимански верски празници рачунају се по месечевој, а не по сунчевој години.

У Београду ће вечерас у просторијама Исламске заједнице Србије крај Бајракли џамије бити организована свечана Ифтар вечера и бајрамски пријем за представнике јавног, културног, политичког живота Србије, као и за дипломатске представнике у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи