УНС: Коалиција мора да се држи професионалних принципа због којих је и основана

Удружење новинара Србије протестовало је што се једна група медијских професионалаца, "окупљена на политичкој основи", у јавности "лажно представља" под називом Коалиција новинарских и медијских удружења.

У саопштењу УНС је навео да се не противи заједничком деловању потписника саопштења којим се држава оптужује за отказивање пројекција филмова о Косову у Нишу и Краљеву, али тражи да та група не злоупотребљава назив који грађане може да доведе у заблуду.

"Та лоша пракса није коректна ни према УНС-у, који се 2010. године удружио са колегама у неформалну Коалицију новинарских и медијских удружења да би се заједнички борили за професионалне циљеве и стандарде", пише у саопштењу.

УНС је навео да се примећује да се повремено, као што је то данас био случај, у име Коалиције новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, Локал прес и АНЕМ, објављују саопштења у којима се изоставља УНС, а задржава име Коалиције, најчешће када се реагује више као група грађанских активиста, а мање као професионална новинарска и медијска удружења.

У таквим случајевима, уместо УНС-а, као чланови Коалиције потписују се друга удружења и асоцијације која не чине Коалицију. УНС је навео да је данашњем саопштењу под називом "Коалиција: У Србији суспендована слобода мишљења и изражавања" као део Коалиције наведена Асоцијација онлајн медија.

УНС, као највеће и најбројније новинарско удружење у Србији, већ је јасно упознало друге чланице Коалиције новинарских и медијских удружења да се противи увођењу нових организација, посебно када нема јасних критеријума, већ се ад хок користе поједине организације у најчешће политички усмереној борби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво