Зашто ђаци огледног одељења у Бечеју нису положили матурски испит?

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се са директорком Техничке школе у Бечеју, Светланом Спахић ради утврђивања разлога који су довели до великог неуспеха на матурском испиту ученика који су похађали огледни образовни профил електротехничар информационих технологија у овој школи.

На састанку је констатовано да је одговорност на надлежнима у Министарству што су дозволили формирање одељења у школи која није била довољно припремљена и која није имала на одговорајући начин селектоване кадрове.

Такође, ученици прве генерације огледног одељења нису показивали завидну жељу за напредак, па и они сносе део одговорности за лоше резултате.

Одговорност школе се утврђује на свим нивоима, па је директорки школе наложено да анализира дан одељенског старешине у вези са упознавањем родитеља са успехом ученика током свих периода, одговорност школског педагога који је био у обавези да припреми наставничком већу анализу резултата успеха ученика, координатора програма, који је благовремено извештавао стручне органе о тренутном постигнућу ученика кроз класификационе периоде.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја очекује да директор школе предузме одговарајуће законске мере против одговорних лица у школи и да о томе обавести Министарство.

Родитељи ученика су позвани на заједнички родитељски састанак и ученицима ће бити омогућено да имају адекватну припремну наставу за полагање матурског у следећем испитном року.

Напомиње се да је школа до сада добро радила, али да је ово преступ који захтева свеобухватну анализу како школских органа, тако и представника локалне самоуправе.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ове године није дало сагласност за формирање сличних огледних одељења у много градова Србије, тачније у свим местима где је постојала сумња у капацитет за огледне профиле, али и одељења за рад са надареном децом.

Састанку су присуствовали и помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих, Александар Пајић, представници чињеничног стања о полагању матуре на крају школске године, као и представници локалне самуоправе Бечеја и покрајинских власти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво