Упозорење метеоролога на врућину и невреме

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је два упозорења – на врућину и очекиване непогоде. Данас после подне на северу и западу Србије, а увече и ноћу и у осталим крајевима очекује се локална појава краткотрајних временских непогода са јаким пљуском, градом и олујним ветром.

До краја јуна, упозорили су метеорoлози, очекује се врло топло време, с максималном температуром од 33 до 37 степени Целзијуса, само ће у понедељак температура бити у мањем паду, од 28 стeпени на северу до 34 степена на истоку.

Тропска врелина је преплавила Србију. У Неготину и Смедеревској Паланци измерено је 36 степени. 

Упозорење на тропску температуру већина суграђана озбиљно је схватила, па су у најтоплијем делу дана на улицама били само они који су морали.

Многи су освежење потражили на обалама река, језера, на базенима. Ипак, крај јуна карактерише најдужа осунчаност, што доприноси високој вредности УВ индекса. Зато лекари упозоравају на штетност сунчевих зрака у најтоплијем делу дана.

"Што мање боравити напољу у пероду од 10 до 17 часова, а ако је неко већ принуђен да борави у том периоду, мора користити физичку заштиту шеширима, качкетима, тамним наочарима, јер поред оштећења коже ултравиолентно зрачење оштећује и наше очи", поручио је др Радивој Роквић са Института за јавно здравље Србије.

Врели талас већ је оборио неколико температурних рекорда у Португалији, Шпанији и Великој Британији. Данас је Балкан најтоплији део Европе.

"У нашем региону летња врућина ће потрајати до крајна јуна, с тим да би у понедељак 26. било незнатно освежење, а најтолији дани били би 28. и 29. јуни пред промену времена која се очекује 30. јуна и првог јула. Првих десет дана јула свежије за пет до десет степени и чешћу појаву пљускова и грмљавина у односу на последњих десет дана јуна", рекао је Недељко Тодоровић, метеоролог у РХМЗ.

Температура измерена данас очитава се у оваквим метеоролошким заклонима на два метра изнад зелене површине. На бетону и асфалту може бити неколико степени топлије, па нека не чуде вредности измерене на градским трговима.

У наредних десет дана у Србији десет степени топлије од просека за крај јуна. Метеоролози упозоравају и на олују током вечери. На снази ће бити наранџасти метеоаларм због јаких пљускова, грмљавине и града. 

За сутра, суботу, предвиђа се претежно сунчано и веома топло време. После подне и увече уз локални развој облачности очекују се краткотрајни пљускови с грмљавином на југозападу и југу. Ветар ће бити слаб до умерен, на истоку повремено и јак, северозападни, а крајем дана у скретању на југоисточни. Најнижа температура од 14 до 22, а највиша од 33 до 37 степени.

И у Београду ће сутра време бити претежно сунчано и веома топло. Ветар слаб до умерен, северозападни, крајем дана у скретању на југоисточни. Најнижа температура око 22, највиша око 34 степена.

У наредних седам дана, до краја јуна, време ће бити врло топло, а максимална температура од 33 до 37 степени, сем у понедељак када ће температура бити у мањем паду, од 28 на северу до 34 степена на истоку земље.

У недељу ће време бити претежно сунчано, али се после подне на северозападу, а до краја дана и у понедељак и у осталим крајевима, очекује освежење с кишом и пљусковима с грмљавином.

Од уторка до петка време ће поново бити претежно сунчано, сем у брдско-планинским пределима где се понегде очекују поподневни локални пљускови с грмљавином.

У петак после подне на северозападу, до краја дана и у суботу и у осталим крајевима, очекује се наоблачење с кишом, пљусковима и грмљавином, уз пад температуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се