Преминуо новинар Мило Глигоријевић

Новинар у пензији Милован Мило Глигоријевић преминуо је данас у 76. години у Београду.

Глигоријевић је рођен 21 јануара 1942. у Радановицима код Косјерића. Био је уредник НИН-а од 1989–1993. године, потом председник Управног одбора НИН-а.

Глигоријевић је био и директор издавачког сектора у Политици. Описујући новинарски и уреднички рад у НИН-у Глигоријевић је 2010. године записао:

„Два пута, у свом новинарском веку, био сам главни уредник и два пута напуштао функцију „у присуству власти". Десило се то и у НИН-у, године 1993, али, нећу да причам о невољама. Невоље сам изабрао давно, онда кад сам изабрао занат. Или су, можда, невоље изабрале мене.

О чему ћу да причам ако нећу о великим неизвесностима, о политичким потресима и сукобима са љутим крајностима у јавном животу? Хоћу да захвалим судбини што ме је увела у овај лепи, у овај опасни посао. И што ме је послала у НИН. Само у новинарству, и само радећи за НИН, могао сам да упознам толико много значајних, мудрих и даровитих људи: великих научника, знаменитих писаца, чувених уметника. Та познанства, која су се понекад претварала у пријатељства, донела су ми радост окрепљујућих разговора и радост слушања. Сада, на измаку шездесетих година, чини ми се да је гомила мојих новинарских бележница и магнетофонских снимака - из неколико деценија прошлог века - планина чији врх још нисам видео. Њена чуда описиваћу док будем умео да пишем".

Последње дане, пре него што га је болест савладала, Мило Глигоријевић је, по речима његове супруге Нађа, провео за рачунаром, припремајући други наставак књиге „Емигранти". 

Испраћај за кремацију Милована Глигоријевића ће се обавити у кругу породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво