Обележено 75 година од доласка југословенских интернираца у Норвешку

У норвешкој општини Салтдал, у месту Ботн, где се налази највеће сабирно гробље у Северној Норвешкој, у част југословенским затвореницима интернираним током Другог светског рата у Норвешку, венце су на спомен-плочу положили норвешки краљ Харалд Пети и амбасадорка Србије у Норвешкој Сузана Бошковић-Продановић.

Венце су носили троје унука затвореника који је преживео логор у Норвешкој, Маја, Лука и Ива Димитријевић, уз традиционалну народну песму "Тамо далеко", у изведби Јасмине Козић из Ниша, која данас живи у Норвешкој, саопштила је Скупштина АП Војводине.

Велики број присутних гостију из Норвешке и Србије, као и представнике удружења пријатељстава две земље, поздравила је председница Парламента Округа Нордланд Соња Стин, још једном истичући значај одржавања ових веза и њихово преношење на будуће генерације.

Током церемоније је истакнуто да је у Норвешкој живот изгубио 2.081 затвореник, док је на ратном гробљу у Ботну сахрањено укупно 1.911 затвореника.

Они су принудно радили на изградњи пута, данас познатијег као "Крвави пут", а норвешко локално становништво помагало је ратним заробљеницима колико год је то било у њиховој моћи.

Пријатељство које је тада настало између заробљеника и локалног становништва настављено је кроз сарадњу општина и градова из Покрајине Норланд и Републике Србије и њихово братимљење.

Последњег дана у недељи обележавања 75. година од доласка југословенских затвореника у Норвешку, гости из Србије ће заједно са домаћинима открити спомен плочу на месту бившег затвореничког кампа у Усену.

Они ће одгледати пројекцију документарног филма "Крвави пут" и окупити се на врху планине Коргфјелет у знак мира, где ће представници Друштва пријатељства Норвешка – Западни Балкан такође открити споменик настрадалима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво