Знање на потезу за будуће студенте

Још у суботу потенцијални бруцоши могу да предају документа за полагање пријемних испита на жељене факултете. Од понедељка их очекују пријемни испити. Међу првима, на Београдском сајму, знање ће показати кандидати за Електротехнички факултет. Највеће интересовање је за студије информационих технологија, само на ФОН-у се пријавило 2.200 кандидата.

Осим афирмативне мере за упис студената на факултете који школују ИТ стручњаке и ове године важе афирмативне мере за упис Ромске националне мањине и студената са посебним потребама. А факултете могу да упишу и мигранти.

"Ми у овом тренутку њих заиста третирамо као стране држављане који могу да се упишу код нас ако положе пријемни испит у статусу самофинансирајућег студента и тако смо и дали препоруку. А све ако се и појаве такви кандидати, ми ћемо покушати максимално да им помогнемо", каже проректор Универзитета у Београду Нада Ковачевић.

Они који су полагали интернационалну матуру уписиваће се у другом уписном року.

"Јавили су се неки проблеми у смислу да су долазили кандидати који имају документа приватних средњих школа, са заиста исправмом докуметацијом, са потврдама да су школе званично у систему Републике Србије, али смо ми то хтели и да проверимо. И морали су да зову Министарство да се о томе информишу. Не постоје на сајту неки спискови или као што је раније било шифрарника средњих школа или нешто слично", каже Нада Ковачевић.

Они који би да се посвете ИТ-у комбинују три факултета ЕТФ, ФОН и Математички факултет, па документа предају на два до три факултета. Време полагања зависи од распореда самих факултета.

"Пријемни је заказан за уторак у 10 сати 27. јуна, када се полаже математика. У среду је тест опште информисаности исто у 10 сати", каже Драгана Ивановић са Факултета организационих наука.

Многе високошколске установе, попут Машинског факултета Универзитета у Београду и у суботу примају пријаве кандидата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво