Инцидент на пројекцији филма "Албанке су наше сестре" у Нишу

Пројекција документарног филма "Албанке су наше сестре" који је требало да буде приказан вечерас у Медија центру у Нишу одложена је након што је група окупљених испред зграде протестовала, изјавио је вечерас "Танјугу" директор тог центра Младен Велоић. "Образ" преузео одговорност за инцидент.

Филм је требало да буде приказан у 19.00 сати, а после њега и трибина, али су одложени јер се група младих људи окупила испред Медија центра, скандирајући против Албанаца и певајући "Косово је Србија", рекао је Велоић.

Навео је и да је полиција обезбеђивала скуп, а да се он налазио унутра, али да је чуо да је испред зграде било око 30 до 50 људи који су протестовали.

Како је додао, неколицина од њих то је покушала и унутра.

"Унутра су њих четворица, петорица ушли са циљем да спрече пројекцију филма. Они су мирно ушли, јер је скуп био отворен за јавност, а уследили су вређање и претње", навео је Велоић.

Он претпоставља да је у питању националистичка скупина, наводећи да су скандирали "Косово је срце Србије", јер су, како је додао, вероватно били испровоцирани насловом филма и мислили да филм за циљ има промоцију независне државе Косово.

Велоић је рекао да су после инцидента организатори одлучили да се пројекција и трибина одложе, а према његовим сазнањима, вероватно је одложена и сутрашња пројекција у Краљеву.

Танјугу је у МУП-у речено да је полиција све време обезбеђивала зграду Медија центра. Како кажу у МУП-у, испред те зграде окупило се неколико десетина грађана који су негодовали због најаве пројекције филма, али и наводе да није било гађања Медија центра каменицама нити неким другим предметима.

Филм "Албанке су наше сестре" говори о односима Срба и Албанаца и недавно је био приказан на фестивалу у Београду "Мирдита, добар дан".

Организатори пројекције и трибине су Независно друштво новинара Војводине, БИРН Косово и форум ЗФД, уз подршку Делегације Европске уније у Србији.

То је један од пет филмова у оквиру пројекта "Стварни људи - стварна решења" о односима Косова и Србије, а говори о бомбардовању 1999. и сукобима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи