Ђорђевић: Вежба "Платинасти вук 2017" успешно реализована

Министар одбране Зоран Ђорђевић оценио је да је вежба "Платинасти вук 2017" у бази "Југ" код Бујановца, у којој су припадници оружаних снага девет земаља увежбавали процедуре учешћа у мултинационалним мировним операцијама, успешно реализована.

Зоран Ђорђевић је новинарима на полигону Боровац казао да ће такве вежбе бити организоване и у наредном периоду као и да ће бити већег капацитета од овогодишње.

"Приказано знање припадника оружаних снага девет земаља је резултат заједничког тимског рада. Ово није крај, полигон на Боровцу добиће модернији изглед и наша војска ће у наредном периоду наставити да изводи заједничке вежбе са страним војскама, што је и прилика за јачање пријатељства наших земаља", навео је министар.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изразио је задовољство "високим нивоом обучености" учесника вежбе као и чињеницом да су у њој сарађивали српски и амерички војници.

"САД су уложиле седам милиона долара у набавку најмодерније опреме за базу 'Југ', која је омогућила војницима да вежбају у центру за симулације а да се не нађу у стварној опасности. Ово је добра прилика за припаднике Националне гарде Охаја али и ВС да се заједнички припреме за учешће у мировним операцијама широм света", сматра Скот.

Износећи утиске о вежби, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф рекао је да је "Платинасти вук 2017" прва вежба у 21. веку у којој су се заједно обучавали припадници оружаних снага Србије и Велике Британије.

"Ова година је значајна за нас јер обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Велике Британије. Желимо да се сарадња са Србијом у свим областима развија тако добро као приликом одржавања ове вежбе", истакао је амбасадор.

Вежба "Платинасти вук 2017" одржава се од 12. до 23. јуна и у њој учествују 483 припадника оружаних снага Србије, САД, Велике Британије, БиХ, Бугарске, Мађарске, Македоније, Словеније и Црне Горе.

Вежба има за циљ да унапреди интероперабилност, разумевање припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво