Омогућен електронски упис за студенте ФОН-а

Студенти више неће морати да физички доносе Извод из матичне књиге рођених приликом уписа на Факултет организационих наука, јер се тај документ сада прибавља електронски у студентској служби, а ова пракса биће проширена и на друге образовне установе.

ФОН је први факултет који је, након добијања сертификата и у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самопураву, почео да користи еЗУП сервис за прибављање документације за упис.

Из министарства државне управе и локлане самоуправе кажу да сваке године приликом уписа на различите нивое образовања и васпитања (предшколско, основно, средње, високо) предшколци, ученици и студенти доносе Изводе из матичне књиге рођених и да у просеку око 370 хиљада грађана вади овај папир.

Како је вађење Извода за сврхе уписа за грађане бесплатно, 60 динара колико кошта овај папир плаћа држава, а у 2016. години је за ту сврху из буџета издвојено 22 милиона динара, који би коришћењем еЗУП могли да се уштеде.

Декан ФОН-а, Милија Сукновић рекао је да је ово искорак који ће олакшати процес уписа како студентима, тако и запосленима у студентској служби.

"ФОН је направио искорак у односу на остале тако што је кандидатима омогућио једноставнији приступ прибављања документације потребне за упис. Добили смо сертификате да наши службеници при упису могу у потпуности да комплетирају документацију, у овом случају везано за Извод из матичне књиге рођених", рекао је Сукновић.

Министар просвете Младен Шарчевић је истакао да је ово добра показна вежба, како за друге факултете тако и за све друге установе у Србији.

"Мислим да ово чини лепе и озбиљне уштеде, не само што је лагодност да се при упису не губи време на јурење папира, него је и олакшан цео процес па ћемо гледати да ово применимо на свим нивоима образовања од предшколског до високог", навео је Шарчевић.

Он је рекао да Министарство просвете има и своје независне моделе везане за е-просвету као што је прјекат електронских дневника за 200 школа.

"Многе школе имају неке личне почетне пројекте, али радимо централизовано тако да ће бити у наредном периоду лакше и родитељима да имају сазнање шта се дешава, како деца напредују, наставницима да сазнају када деца нешто пропусте и министарству и онима који евалуирају њихов рад и програме да знају где је пропуст где морамо појачати обуку неких људи", објаснио је Шарчевић.

Информациони систем еЗУП је од 1. јуна у продукцији на порталу еУправа, а еЗУП омогућава свим органима управе да електронски приступају подацима из шест великих база података (матичне књиге, регистар МУП-а, евиденција незапослених лица, централни регистар социјалних осигурања, матична евиденција фонда ПИО и регистри Пореске управе).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи