Европски Прајдови: Постоји само један Прајд у Србији

Европска асоцијација организатора Прајдова (ЕПОА) са седиштем у Бриселу, упутила је писмо јавности у Србији у коме наглашава да постоји само један организатор Параде поноса у Београду, те да догађај планиран за 24. јун у Београду нема њихову подршку.

У писму које је потписала Председница ЕПОА Кристине Гарина наводи се да та асоцијација има једног члана из Србије, који је организатор Параде поноса.

"Они ни на који начин нису укључени у организацију догађаја који ће се десити 24. јуна 2017. године", каже Гарина и наводи да та асоцијација не препознаје организаторе догађаја 24. јуна 2017. и не може га подржати.

Како је саопштено, Европска асоцијација организатора Прајдова је организација чији су чланови организатори ЛГБТИ Прајдова у Европи и која поседује лиценцу "ЕвроПрајда".

"Једна од наших кључних функција је да подржимо организаторе аутентичних, легитимних Прајдова који постоје ради унапређивања једнакости и људских права ЛГБТИ заједнице", наводи Гарина.

Удружења грађана "Егал", "Loud&Queer" и "Геј лезбејски инфо центар" најавили су јуче да ће Парада поноса, под слоганом "Нека сви наши гласови оре се", бити одржана у суботу, 24. јуна, у Београду, са почетком у 11 часова, док је "традиционални Прајд" са другим организаторима најављен за септембар.

Директор за Европу међународне организације "Civil Rights Defenders" Горан Милетић на свом Фејсбук налогу јуче је написао да је "Прајд 2017" - 17. септембра, а да ће "Pride Week" трајати од 11. до 17. септембра и то, "као што је најављено још у октобру прошле године".

Милетић је навео и да свако има право да прави скуп какав жели и да "скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса", што, како оцењује, није ни лепо и морално, али је тако.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара