Како квалитетно провести време на распусту?

Оцене су пребринули, па ће бригу заменити забава. Основци и средњошколци су на распусту, и сада иду слатке бриге ю како да употпуне слободно време. Како да им најдужи одмор у години буде и забаван и користан?

Ко не иде на одмор или чека да путује, може да се купа у "београдском мору". Купалишна сезона на Ади Циганлији почиње 26. јуна. Пре тога, школарци могу да се разоноде на сувом.

"Бесплатне школице роњења које ће се одржавати уторком и четвртком од девет до 11 часова. Наши малишани моћи ће средом да изнајмљују бицикле од осам до 20 часова уз ђачку књижицу потпуно бесплатно. Такође започели смо и са школицама кошарке", каже Маја Павловић изЈП "Ада Циганлија".

А у Чачку после једне школе почиње друга - школа пливања. Сваког лета овде се обучи око 500 најмлађих пливача.

"Имамо јако добре инструкторе пливања који су искусни, знају да раде са малом децом. Дешава се да неки који су већ прошли школу пливања желе да поново дођу на школу пливања или да усавршавају стилове... Цена је остала непромењена, 1.500 динара за једно дете", додаје директор Спортског центра "Младост" из Чачка Ацо Јаковљевић.

Крагујевачки ђаци наћи ће се у улози туриста, и то у свом граду. Колико га добро познају могу да провере кроз бесплатне туре у пратњи водича.

"Панорамско разгледање града у пратњи наших туристичких водича али ће имати и посебан осврт тематски. За млађе основце - природне знаменитости града, акваријум и ботаничка башта. Док ће за децу средњих школа бити мало озбиљније теме - Крагујевац као престоница током Првог светског рата и изградња и индустријализација града у међуратном периоду", додаје Емина Видосављевић из Градске туристичке организације Крагујевац.

И онда када се у њиховом месту не дешава ништа занимљиво, ђацима се препоручује да за забавом трагају сами.

"Препорука је да се окрену књизи јер књига је откад је света и века човеков најбољи друг. Књиге короисте за забаву, користе за поуку, можемо да дођемо до садржаја који нас занимају. Постоје оне обимније књиге, за које је потребно време и препоручено је да читају своје лектире", истиче библиотекар у ОШ "Бановић Страхиња" у Београду Нада Марковић.

Наше школство важи за једно од тежих у Европи. Можда је зато оправдано што ученици у Србији најдуже одмарају - чак два и по месеца, за разлику од вршњака на западу који се одмарају шест недеља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво