Колика површине Србије је покривена брзим мобилним интернетом?

Без брзог интернета увек и на сваком месту данас је живот готово незамислив. Слично је и са послом. Све више је фирми које своје пословање базирају на мобилном интернету. Србија је пре две године увела 4Г мрежу.

Да ли ћете у програму РТС-а уживо чути најновије вести из Лесковца, Чачка или Суботице зависи искључиво од 4Г мреже. Баш она је неопходна да се наши дописници јаве у прави час.

Мрежа 4Г означава скраћеницу за четврту и најмодернију генерацију мобилне технологије. Од пре две године 4Г мрежа доступна је и у Србији, а главна карактеристика ове мреже је брз интернет.

И то чак пет пута бржи од оног који је нудила стара 3Г мрежа. Важан предуслов за предузетнике.

"У предузетничке сврхе смо видели да имамо доста примера, са становишта интернет ствари - повезаних уређаја који предузетници све више користе", каже Пјер Вучковић, директор за стратегију и планирање у техници "Теленора".

Од брзине интернета многим предузетницима зависи пословање. Али не само њима. Сигрурна мрежа потребна је свима - од пољопривредника до ИТ стручњака.

"Анализа светских тржишта је показала да постоји директна корелација између развијености интернет мрежа и раста БДП-а у тим друштвима. Наши корисници су сви од старт-апа до Владе и министарства са једне стране, и од малих и средњих предузећа до великих корпорација", каже Филип Банковић из "Телекома Србија".

Сва три оператрера задовољна су до сада постигнутим, може ли још боље?

"Мислим да постоји још пуно могућности на самим локацијама, да уђемо на неке локације где нема самог покривања, а са друге стране и да убрзамо проток интернета", каже генерални директор ВИП-а Дејан Турк.

Сви оператери тврде да је њихова мрежа најбоља и најбржа.

Турк каже да константно унапређују 4Г мрежу и да су покрили велике градове и да сада улазе у мање градове испод 5.000 становника.

"Све што је имплементирано у свету, имплементирано је и код нас, и у том смислу нема никакве дилеме", каже Банковић.

"Две године касније, 90 посто становништва има доступну нову технологију. Географски гледано то је 60 посто територије која је покривена", каже Пјер Вучковић из "Теленора".

Конкуренција у телекомуникацијама чини да Србија у корак прати најновију технологију. Није нереално да до 2020. добијемо 5Г мрежу, која се тренутно испробава у Јужној Кореји, Америци и Јапану. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво