Егал: Да покушамо да сви будемо људи

Проблеми са којима се ЛГБТ заједница суочава се не разликују превише од оних који муче друге чланове заједнице, јер је реч о базичним људским правима, рекла је "Танјугу" Анђела Чех из удружења грађана "Егал", уочи Параде поноса, која ће бити одржана у Београду у суботу, 24. јуна.

Анђела Чех истиче да јавност најчешће "не зна ко су ти људи" и има идеју о томе да су "то неки тамо", зато је, напомиње, јако важно да се разговара на том неком људском нивоу и да се схвати да је реч о нашим комшијама, деци, пријатељима, родитељима.

"Наши проблеми се не разликују много од ваших. Ми исто хоћемо да имамо посао, да зарађујемо, да идемо на летовање, да идемо у школу, желимо да се венчамо са људима које волимо, зашто да не", рекла је Чехова.

На питање колико су се ствари промениле последњих година, она одговара да је одлично што постоји потреба за разговором и да је у реду и да се људи не слажу са њима, али да треба водити конструктиван, аргументован дијалог.

"Порука је да сви покушамо да будемо људи, колико год то звучало као опште место, да својим примером, када нам неко каже да се не слаже, покажемо да смо отворени за комуникацију, јер онда долазимо до конструктивнијег решења", рекла је Чехова.

То што су људи расположенији да разговарају, не значи нужно да су они променили свој став и напрасно постали толерантнији, али је, додаје Чех, то одличан корак, јер све предрасуде, хомофобија, трансфобија, долазе из незнања.

Парада поноса биће организована у суботу 24. јуна, под слоганом "Нека сви наши гласови оре се".

Окупљање је предвиђено у 11 сати у Пионирском парку, а шетња ће почету у подне и завршиће се на Тргу републике. Прајд шетњу организују удружења грађана Егал, Геј лезбејски инфо центар и Laud Queer.

Саговорница Танјуга каже да Прајд служи да се подигне видљивост саме заједнице, али и да се укаже на проблеме са којима се свакодневно срећу.

Говорећи о захтевима, Чех истиче да се они пре свега односе на нулту толеранцију према насиљу и на адекватан одговор државних институција, пре свега, полиције и тужилаштва када до насиља и дискриминације дође.

Наводећи да је проблем насиља општи друштвени проблем, Чех каже да то може да буде спона око које можемо да се ујединимо и кажемо да је то наш заједнички проблем, те да због тога треба изаћи на улице и гласно рећи:

"Моје право је да будем безбедна"

Други захтев је адекватна имплементација постојећих закона, пре свега антидискриминационог закона и прописа, али и његово проширивање тако да укључи и права истополних заједница, каже Чех и додаје да се захтева правну видљивост транс особа, односно да се омогући издавање личних докумената у складу са родним идентитетом.

Оценила је да је антидискриминациони правни оквир у Србији задовољавајући и да је препознат као добар и од стране Европске комисије, међутим, како каже, оно на шта се стално скреће пажња и где јесте проблем је његова имплементација.

"Проблеми су разни, понекад није јасно, или не постоје процедуре које прате закон, или људи који би требало да га спроводе нису довољно сензибилисани да препознају и да поступе, тако да би пракса требало да се побољша, а онда имате проблем спорости самог система, а понекад је потребна врло брза реакција", навела је Чехова.

Указујући да од 2012. године у Кривичном законику постоји злочин из мржње, Чех наводи да до сада, према њеним сазнањима, није донета ниједна пресуда у којој се било какво лично својство узима као отежавајућа околност.

На питање да ли очекује да ће Парада поноса у Београду проћи мирно, Чех је казала да су организатори све време на вези са представницима полиције и да је за сада све у реду.

"Не очекујемо да ће бити било каквих проблема у суботу", рекла је Чехова, која очекује да ће учесници мирно прошетати центром српске престонице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво