На ВМА лечена два пацијента због употребе "крокодила"

Све је више младих људи који користе синтетске канабиноиде. У Националном центару за контролу тровања ВМА током прошле године лечена су три таква пацијента због предозирања.

Расте број зависника који експериментишу и са различитим опиоидима, тако да су на ВМА лечена два пацијента који су користили дрогу "крокодил", а која је много токсичнија од хероина.

То је дрога која изазива велику смртност и у Европи је регистровано 30.000 смртних случајева за две године.

"У њој су нечистоће - киселине, базе, индустријски растварачи, тешки метали, јод, црвени фосфор, петролеум, који доводе до оштећења и некрозе ткива која може бити тако изражена да је некада неопходна ампутација екстремитета", каже за Танјуг начелница националног центра yа контролу тровања ВМА проф. др Славица Вучинић.

За синтетичке канабиноиде, који су тренд међу младима, каже да се продају у специјалним "хеадшоповима" као освеживачи ваздуха, а да ни на једној од њих не пише прави састав. Пре две године су били доступни на многим трафикама, посебно поред школа, могу се набавити од дилера или путем интернета.

Осим троје пацијента који су збринути на ВМА због последица синтетичких канабиноида, још два пацијента су била са ефектима гамахидроксибутирата - ГХБ, који је веома популаран у Европи.

ГХБ је супстанца која се користи у циљу изазивања еуфорије, стимулативних или седативних и сексуалних ефеката, а продаје се путем интернета, код уличних дилера или у радњама као "органски растварачи", "средства за чишћење", "хемијски узорци" да би се избегла њихова детекција и казнене мере.

Код ниске дозе од 0,5 до 1,5 грама изазивају појачану дружељубивост, осећај лаког пијанства, са измењеном свешћу већ након 15 минута, а доза од пет грама већ може дати сан и "респираторну депресију".

"Због својих карактеристика, безбојан, без боје и мириса, користи се као 'дрога за силовање'", упозорава Вучинићева.

Наша саговорница појашњава да је тренд међу младима да користе егзотичну биљку из амазонских прашума – ајахуаска. Она се користи са биљком чакруна и у организму из те комбинације биљака настаје диметрил триптамил (ДМТ) који је нова психоактивна супстанца.

"Узима се због халуциногеног ефекта", појашњава Вучинићева.

Синтетски канабиноиди носе назив канабиноиди зато што су функционално слични канабиноидима, али су хемијски потпуно различити. Јачи су од ТХЦ 20 до 100 пута, а ефекти дуже трају.

Код пацијената који их користе јавља се изражена агитација, немир, конфузија, подрхтавања тела, психотичне реакције, грчеви и моторни поремећаји са потпуним недостатком координације покрета.

Осим тога, јављају се мука, повраћање, бол и стезање у грудима. Код младих особа од 20 до 22 године већ су регистровани инфакрт миокарда, инфаркт мозга, акутна слабост бубрега.

"Било је упозорење пре недељу дана да је у Србији заплењена дрога која је синтетски канабиноид 5Ф-МДМБ-ПИНАЦА, која је неколико стотина пута јача од ТХЦ-а", нагласила је Вучинићева.

Навела је да је та супстанца први пут регистриована у Европи, али је 2014. године прво искуство са њом забележено у Јапану када је у року од два- три месеца 11 младих особа преминуло неколико минута након коришћења ове супстанце.

Синтетички канабиноиди, али и остале нове психоактивне супстанце, појашњава наша саговорница, изазивају јаку зависност, неки после пар кориштења.

"Рецимо, ГХБ већ после три месеца употребе изазове тако јаку зависност да особа мора свака три сата да га козумира", наглашава Вучинићева.

Први пацијенти због последица синтетских канабиноида на ВМА збринути су 2013. године и до данас лечено је око 60 пацијената.

У Националном центру за контролу тровања годишње се збрине око 400 пацијената због предозирања најшешће хероином, затим марихуаном, разним стимулансима, амфетаминима, екстазијем.

Вучинићева каже да се број пацијената који користе дрогу не смањује, да у Европи осам одсто младих пробало нове ПАС, четири одсто синтетске катиноне - врло опасне супстанце, а да 17 одсто користи марихуану у Француској чак 30 одсто.

"Пре три године у Националном центру за контролу тровања збринули смо 30 пацијената због ефеката марихуане, 2015. године имали смо 50, а прошле године 78 пацијената. Од тога значајан број њих, најмање 30 буде у узрасту адолесцента", нагласила је Вучинићева.

Како каже, пре два дана урађене су токсиколошке анализе за педијатријску службу и доказано је присуство ТХЦ код десетогодишњег детета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се