Парада поноса у суботу у Београду

Под слоганом "Нека сви наши гласови оре се", 24. јуна са почетком у 11 часова, биће одржана Парада поноса. "Традиционални Прајд" са другим организаторима најављен је за септембар.

Окупљање учесница и учесника је у Пионирском парку, а шетња се завршава на Тргу Републике.

Организатори наводе да се овогодишњи Прајд организује у светлу повећања степена насиља са којим је суочена ЛГБТИ заједница, а шетњом настоје да укажу да је ЛГБТИ питање пре свега родно, мањинско питање.

"Када размишљамо и залажемо се за једнака права ЛГБТИ заједнице, такође заступамо равноправност жена и мушкараца, гласно иступамо против мизогиније и свих облика кршења људских права припадница и припадника осетљивих друштвених група", стоји у саопштењу.

Захтевамо, каже се у саопштењу, нулту толеранцију државе према насиљу, професионалан однос полиције према жртвама и доследну примену одредби о злочину из мржње од стране туžилаштва, затим омогућавање, поједностављење и убрзање процедура за издавање свих личних докумената транс-особама и доследну примену Закона о забрани дискриминације и правно регулисање истополних заједница.

Прајд викенд од 23. до 26. јуна, у оквиру кога је и Прајд шетња, организују удружења грађана "Егал", "Loud&Queer" и Геј лезбејски инфо-центар, наведено је у саопштењу организатора.

С друге стране, директор за Европу међународне организације "Civil Rights Defenders" Горан Милетић на свом Фејсбуку је написао да је "Прајд 2017" - 17. септембра, а да ће "Pride Week" трајати 11-17. септембра и то, "као што је најављено још у октобру прошле године".

Милетић је навео и да свако има право да прави скуп какав жели и да "скреће пажњу тако што ће свој скуп назвати Парадом поноса", што, како оцењује, није ни лепо и морално, али је тако.

"Организаторима свих скупова којима је за циљ унапређивање положаја сваке дискриминисане заједнице желим све најбоље. Сви ми бирамо методе у које верујемо, а Београд Прајд се никада неће заснивати на нападима на оне са чијим се методама и радом не слажемо. Придружите нам се у септембру", навео је Милетић.

На његову објаву је реаговао један од организатора "јунског Прајда" Предраг Аздејковић, који га је питао колико имена има његова манифестација - "Belgrade Pride, Београд Прајд, Парада поноса" те да "колега, има сто имена и не могу бити сва ваша", након чега су један другоме пожелели успех.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво