Музички фестивали у Србији на светским туристичким мапама

Уочи светског дана музике, који се обележава данас, добре вести за српску музику. Награда Светске асоцијације фестивала, уметника и извођача додељена је "Тамбурица фесту" као најбољем фестивалу етно музике у Европи. Добар глас и за Нишвил који је Би-Би-Си прогласио за фестивал који се не сме пропустити. Овакви фестивали представљају шансу за већу зараду и развој српског туризма.

Наше тамбурице биле су у конкуренцији са онима из Француске, Италије, Немачке, Русије. Однеле су титулу - најбоље у Европи. И то на јубиларни, десети рођендан.

"Нашом културом ми освајамо и пробијамо границе. Ми смо дошли до Америке, до Канаде, имали смо учеснике са свих континената. За 10 година смо имали из 18 земаља преко 2.000 тамбураша који су понели најлепше утиске", рекао је Јован Пејчић, директор "Тамбурица феста".

Добар утисак, барем по препоруци британског јавног сервиса, оставља и југ Србије. На порталу Би-Би-Си травела позив за туристе да посете Нишвил. Прошле године Гардијан га је уврстио у 10 најбољих европских џез фестивала. У прилог томе и бројке. У августу Нишлије угосте 40 одсто више туриста него осталих месеци у години.

"Што се тиче странаца, сигурно негде од 16.000 до 20.000 проведе по дан-два на фестивалу. Сам фестивал је довољна атракција да својим програмом привуче што више младих људи из читаве Европе, а нишка тврђава је престоница европског џеза у тих неколико дана", рекао је Урош Прелић, директор туристичке организације Ниша.

Труба у Гучи свира већ 57 година. "То је нешто што овај народ воли, очекује", каже један обожавалац Сабора у Гучи.

У звуку и доброј забави уживају мештани, али и гости. Последњих година позове и око милион гостију из земље и света.

"Самим тим је и јединствена, базира се на очувању традиције овог краја, зато толико дуго и траје и зато је занимљива популацији широм света", рекла је Наташа Мајсторовић, в. д директора Центра за културу и спорт у Гучи.

Током године љубитељи музике, на 50 различитих фестивала, могу да уживају баш у Србији. Од Мокрањчевих дана до гитаријаде у Зајечару.

"То је сада лепо што се демократизовала музичка сцена, што су неки од њих јасно профилисани фестивали, да се тачно зна на шта долазите. Знате, људи више не воле да долазе на мешано месо, да почне озбиљна музика, па свирају народњаци... Па, то је разлог зашто је наш један озбиљан фестивал у озбиљној кризи", рекао је Петар Поповић, новинар и музички критичар.

Велика фестивалска публика, и домаћа и страна, опомиње да понуда треба и да се прошири.

"Мени су занимљиви Рашке духовне свечаности, фестивал не само музике, него културе који се дешава у Рашкој. Колико људи дође који никада не би дошли у Рашку и ту види и чује неке ствари које нема прилике ни у Београду", истиче Поповић.

Феномен ове деценије, кажу стрчњаци, јесте музички туризам. Енглеској је 2015. довео четири милиона посетилаца и три и по милијарде евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво