Други дневник од данас титлован

Централну информативну емисију РТС-а "Дневник 2" од вечерас могу да прате и гледаоци с оштећеним слухом, користећи могућност титловања на телетексту. До сада су им, на тај начин, биле прилагођене популарне домаће серије, као што су "Улица липа", "Чизмаши" "Убице мога оца", "Село гори, а баба се чешља", "Војна академија", "Santa Maria della Salute". Титловање "Дневника 2", захваљујући донацији УНДП-а, први је корак у титловању програма који се емитују уживо.

Једноставно, бирањем опције 888 на телетексту, на екрану се појављује титл, и све вести и информације истог момента доступне су нашим глувим и наглувим гледаоцима. До сада су могли да прате Вести у 16 часова, које се преводе на знаковни језик.

"Ми смо хтели да се преводи и Дневник да бисмо били у потпуности информисани као и да бисмо били потпуно у току са актуелним догађањима и да будемо потпуно равноправни с осталим грађанима наше земље", каже секретар Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа, Сузана Маслаћ Матовић.

Титловање је заступљеније од превођења на знаковни језик, те је по угледу на такву праксу у другим земљама и РТС кренуо тим путем. 

"Ми тиме заправо и излазимо у сусрет и одговарамо на потребе глувих и наглувих, а уједно поштујемо препоруке и европских докумената и конвенције УН, као и Закон о примени знаковног језика", истиче помоћница извршног директора за развој РТС-а Татјана Ћитић.

Заменица сталне представнице Светлана Недера каже да је за њих тај пројекат више од софтвера. 

"Мислим да у будућности овај софтвер може помоћи и националним мањинама да Информативни програм прате на матерњем језику. Ово је позив на сарадњу свима у друштву да заједно остваримо циљеве одрживог развоја до 2030. године", напомиње Недера. 

Иако је та опција намењена превасходно глувим и наглувим особама, може бити корисна и другим грађанима, на пример на јавним и бучним местима, ако је потребно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи