Цуцић: Више од 6.000 избеглица у Србији, само 120 жели да остане

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић каже да у Србији тренутно има више од 6.000 нових избеглица и миграната, али само 120 њих жели да остане.

"За оне који не желе да остану Србија је огромна чекаоница, у којој су скоро сва врата затворена или прете да буду затворена скроз", рекао је Цуцић гостујући у "Новом дану" телевизије Н1.

"Разна решења су могућа за ових 120 људи који желе да остану. Неће Србија пропасти ако интегрише 120 људи, напротив", истакао је Цуцић.

Говорећи о избеглицама, Цуцић је нагласио да је њихов број далеко већи од 28.000 колико их је у том статусу.

"Више од 350.000 избеглица из бивших југословенских република је сад у Србији. Они имају многа нерешена питања - пензије, девизне штедње, обнове објеката, радни стаж", навео је Цуцић.

"Уз то треба додати 210.000 људи из јужне српске покрајине, са мање од 1,5 одсто одрживог повратка, што је неславни рекорд у свету. Дакле, укупно скоро 10 одсто становинка наше државе", истакоа је Цуцић.

Према његовим речима, кад се говори о наведеним нерешеним питањима, фокус је на људима који су дошли из Хрватске.

Цуцић је истакао да је основни приоритет државе реализација регионалног стамбеног пројекта.

"У све то је укључено 115 градова и општина, неки на начин да се тамо зидају објекти, а остали кроз донацију грађевинског материјала, монтажне куће, куповину сеоских кућа и низ других начина. Динамиком којом се то одвијало нисмо задовољни, али сад како се одвија сам више него задовољан", каже Цуцић.

Шеф представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) у Србији Ханс Шодер рекао је да је учињен напредак за избеглице из Хрватске, а поготово из Босне и Херцеговине.

"Потребна нам је континуирана међународна помоћ да би се решења нашла. Глобално УНХЦР има политику алтернативе камповима тј. прихватним центрима, јер кад људи дуже остају у њима онда се повећава зависност од хуманитарне помоћи и смањује способност да се запошљавају и уклопе", поручио је Шодер.

Додао је да у Србији постоји велики напредак јер је обезбеђено више од 6.000 места у прихватним центрима за нове избеглице и мигранте.

"Уз нашу и подршку других донатора стандард прихвата се повећава, али то не треба да спречи да људи живе и ван њих ако су регистровани и уђу у азилну процедуру", рекао је Шодер.

"Око 1.900 деце школског узраста је међу новим избеглицама и мигрантима и ту су УНХЦР и друге агенције спремне да подрже Србију како би та деца надокнадила изгубљено. Такође је велики број малолетника без пратње", навео је Шодер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво