Панчево, примопредаја кинеске донације Војсци Србије

У Касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву извршена је примопредаја кинеске донације Војсци Србије, којој је присуствовао и председник Александар Вучић. Вредност донираних средстава износи око 900.000 евра. Реч је о 16 гумених чамаца, исто толико ванбродских мотора, пет моторних санки и десет преносивих уређаја за откривање експлозивних направа.

Председник Републике Александар Вучић, који је и врховни командант, примио је прво рапорт и извршио смотру јединица, а затим је у пратњи министра одбране Зорана Ђорђевића и кинеског амбасадора Ли Манчанга присуствовао примопредаји.

Министар одбране и амбасадор Кине потписали су протокол о примопредаји те опреме, а том приликом, Ђорђевић је захвалио НР Кини и амбасадору Лију који су, како је истакао, увек били спремни када год је било потребно да помогну Србији.

"Ово није први пут да донирају нашој земљи, нашој војсци, били су ту и када су биле поплаве, увек су били ту када је било потребно нашем народу. Ово је једна од донација, до сада је реализовано 4,95 милиона евра донација, а очекујемо још једну донацију, што је све захваљујући амбасадору Лију, који се бори за нас, воли Србију. Још једном, хвала амбасадоре, хвала НР Кини и у име Војске Србије и у име наше земље", рекао је Ђорђевић.

Амбасадор Кине Ли Манчанг рекао је да је донација чист израз пријатељства кинеске армије према српској војсци и да Кинези никада неће заборавити учешће наше војске претпрошле године на великој паради у Пекингу, када је, како је навео, 1,4 милијарде Кинеза у целом свету преко телевизије гледало како се наша војска показала.

Донација се састоји од 16 гумених чамаца са ванбродским моторима, пет моторних санки, као и 10 преносивих уређаја за откривање експлозивних направа и средстава.

Гумени чамци намењени су за превоз људи, специјалног терета, десанте малих група људи и биће распоређени у речну флотилу и специјалну бригаду Војске Србије.

Председник Вучић је најавио да у јуну долази велика кинеска компанија са којом је највећим делом договорена инвестиција у нову фабрику гума.

"Инвестиција је од више сотитина милиона евра и, нећу погрешити ако кажем и до пола милијарде евра. А у јулу стижу две компаније које су озбиљно заитересоване за РТБ 'Бор' и надам се да ћемо успети да постигнемо договор са нашим кинеским пријатељима", рекао је Вучић.

Председника је интересовало и да ли се на чамце може монтирати наоружање и какво на шта је начелник Генералштаба рекао да може пушко митраљез, али и на питање шефа државе до којег калибра рекао да не може од 12,7 већ до 7,62 милиметра.

Преносни детектори донирани Војсци Србије откривају 10 врста експлозива и 13 врста наркотика.

Иначе, чамци, санке и опрема за откривање експлозивних средстава биће коришћени у три мисије наше војске – за одбрану земље, у мултинационалним операцијама и за помоћ цивилном становништву приликом елементарних непогода.

Кина је више пута до сада пружила бесплатну војну помоћ систему одбране Србије.

Донирали су информатичко-биротехничку опрему у укупној вредности од око 1,5 милиона евра, на основу три протокола потписана раније.

Такође, та земља је ВС донирала и 20 санитетских моторних возила, а након катастрофалних поплава маја 2014, пружила је помоћ и опрему у вредности од око 355.000 евра.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво