ЕУ санира три клизишта у Мионици

До краја јуна биће завршена санација три клизишта на државном путу II-а реда који повезује Мионицу и Дивчибаре.

Санација ће бити завршена захваљујући средствима Европске уније која су обезбеђена кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, радови вредни 200.000 евра почели су у октобру 2016. и обухватају изградњу потпорних и габионских зидова који ће заједно са дренажним каналима заштитити саобраћајницу у случају обилних падавина и повећања нивоа подземних вода.

Након завршетка обнове, притисак тла биће смањен, а косина пута стабилизована и заштићена у случају будућих ерозивних процеса, што ће допринети смањењу ризика од формирања клизишта у општини Мионица.

"Захваљујући средствима Европске уније успећемо да дугорочно решимо проблем клизишта, па даља улагања на том плану неће бити потребна. Возила ће се након завршетка радова кретати без икаквих сметњи на путу, а безбедност саобраћаја биће на потребном нивоу", рекао је Миле Златковић, главни инжењер за клизишта и потпорне конструкције у Јавном предузећу "Путеви Србије".

Током обилних падавина маја 2014. године дошло је до активирања клизишта, што је угрозило безбедност на путу, водоснабдевање становништва и неколико стамбених објеката.

Захваљујући реакцији Јавног предузећа "Путеви Србије" штета је привремено санирана, а одвијање саобраћаја са назименичним пропуштањем возила омогућено.

Радови на санацији клизишта изводе се у оквиру пројекта реконструкције путних објеката оштећених у поплавама који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге, а финансира ЕУ са 10,49 милиона евра у циљу унапређења система заштите од поплава.

До краја 2017. године, 44 клизишта биће санирано, а девет мостова реконструисано и пет изграђено.

Укупна помоћ Европске уније у обнови од последица поплава и јачања превентивне инфраструктуре износи 162 милиона евра, а средства су обезбеђена кроз претприступне фондове ИПА 2012 и 2014, и Фонд солидарности.

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 102 милиона евра, финансира ЕУ из претприступних фондова ИПА 2012 и 2014.

Средства су намењена изградњи и обнови кућа, реконструкцији јавних установа, путева, клизишта и јавне инфраструктуре, обнови привреде и пољопривредне производње, као и инфраструктуре за спречавање и заштиту од поплава у 57 општина које су највише погођене поплавама.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП, АСБ и Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска агенција за развој (АДА) и Светска банка (СБ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за управљање јавним улагањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво