Држава подстиче рађање – 15 општина добија 130 милиона динара

Министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да конкурсом којим је 15 општина добило средства држава у локалним самоуправама помаже развој наталитета. Истиче да је то први пут да се држава конкретним мерама бори против изумирања градова и општина.

Славица Ђукић Дејановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да се на конкурс пријавило 90 локалних самоуправа, као и да је подстицајна неповратна средства добило 15 општина.

"Те субвенције су први пут став државе да се конкретним чињењем општинама помогне", каже Ђукић Дејановићева.

Навела је да је држава за реализовање пројеката определила 130 милиона динара.

Објашњава да су средства добиле општине које су имале свој програм демографске будућности општине и да су морали да издвоје своја средства за питања пронаталитетне политике и то најмање 15 одсто у односу на укупна средства која пројекат обухвата.

Када је реч о критеријумима за добијање средстава, Ђукић Дејановићева истиче да се водило рачуна о демографским индикаторима, нивоу развијености општине, као и о могућности реализовања пројекта.

"Средства је добило пет општина из Војводине, три из централне и западне Србије и седам општина из јужне и југоисточне Србије", наводи министарка.

Критеријуми за добијање средстава били су да општина има програм "боље демографске будућности" и свака од њих морала је да издвоји најмање 15 одсто средстава из свог буџета за популациону политику. 

Указала је да су то средства која се строго наменски морају трошити, као и да ће финансијску контролу вршити Министарство финансија.

"Стручни надзор биће под покровитељством Владе, општине треба да покажу колико је важна локална заједница", каже Ђукић Дејановићева.

Министарка напомиње да се у Влади размишља и о другим подстицајима.

"Ми мислимо да су пронаталитетне мере и питање миграција битни фактори и имамо програме за то", тврди Ђукић Дејановићева.

Када је реч о развоју мањих средина, министарка сматра да је кључно да млади у тим срединама пронађу посао.

"Поред тога, потребна је финансијска и стручна подршка и ту се планира читав низ мера", наглашава министарка.

Министарка је потписала уговоре са представницима локалних самоуправа и то из општина Владичин Хан, Димитровград, Блаце, Црна Трава, Житиште, Голубац, Кнић, Трстеник, Шид, Власотинце, Бачка Топола, Сечањ, Прокупље, Нова Варош и Ириг.

Међу општинама које су добиле средства нема београдских општина, а Ђукић Дејановићева каже да су биле заинтересоване, али да је процедура била таква да је за њих морао Град да аплицира.

Предвиђено је да пројекти трају годину дана, а након тога, када се сумирају поастигнути резултати, а оне мере које покажу тенденцију позитивних исхода биће уграђене у будућа законска решења.

Ђукић Дејановићева каже да су рађена и истраживања запослених и послодаваца о усклађивању рада и родитељства, те да ће преко Привредне коморе Србије покушати да стимулишу послодавце за неке олакшице родитељима.

Међу мерама и едукација, економско оснаживање породице...

Једна од општина која је добила подстицајна средства државе је и општина Кнић, у којој је за последње четири деценије број становника преполовљен.

Заменица председника општине Кнић Јелена Обрадовић истиче да је ресорно министарство давало смернице за развој пројекта у Книћу.

"Укупна вредност пројекта је 60.500.000 динара. Кабинет финансира за 53 одсто, а општина остали део средстава", каже Обрадовићева.

Као једну од мера подстицаја наводи да ће породиљама бити исплаћивано 15.000 динара месечно, као и помагање запошљавања младих у репродуктивном прериоду и мере едукације за оснаживање породице.

Саша Ђорђевић, председник општине Гаџин Хан, каже да та општина губи око 20 одсто становништва између два пописа, да се годишње роди од 30 до 50 деце.

"Близина Ниша је учинила своје. Више од 35.000 људи са нашег подручја живи у Нишу. Давали смо за свако прво дете новац у висини просечне плате, сада дајемо за свако рођено дете по 50.000 динара, финансирамо превоз ученика, дајемо неповратна средства за развој пољопривреде", каже Ђорђевић.

Сада су добили 16 милиона динара, а новац ће бити утрошен за економско оснаживање породице, едукацију и здравствене превентивне прегледе.

Предраг Вуковић, председник општине Шид, каже да ће новац који су они добили бити искоришћен за нове уџбенике за треће и четврто дете, за програм вантелесне оплодње, куповину ултразвучног апарата, аутомобила за превоз деце у школу.

"Трудићемо се да оправдамо новац који смо добили и утрошимо га на прави начин", нагласио је Вуковић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво